24 listopada 2022 r. odbyła się kolejna edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”. Temat „Zima w kuchni i na stole” nawiązywał nie tylko do pory roku, ale również do produktów i przypraw, które warto stosować w tym czasie do produkcji potraw, deserów i napojów.
35 najlepszych uczniów małopolskich szkół startowało w finale konkursu w trzech niezależnych konkurencjach. Kucharze sporządzili wyszukane potrawy z dowolnego mięsa i warzywa strączkowego oraz wybranej co najmniej jednej przyprawy spośród wymienionych: imbir, kurkuma, chili, miód. Cukiernicy sporządzili deser w wersji talerzowej, w którym obowiązkowo należało wykorzystać wybraną co najmniej jedną przyprawę spośród wymienionych: imbir, goździki, chili, miód. Kelnerzy-barmani nakryli stół zgodny z tematem „zima na stole” i wykonali napój bezalkoholowy typu smoothie metodą blenderowania z wykorzystaniem obowiązkowego składnika – dyni.
Patronat honorowy:
- Wojewoda Małopolski
- Małopolski Kurator Oświaty
- Marszałek Województwa Małopolskiego
- Prezydent Miasta Krakowa
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
Patronat merytoryczny:
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
- Krakowska Szkoła Barmanów
- Selgros cash&carry
Sponsorzy:
- Wojewoda Małopolski
- Małopolski Kurator Oświaty
- Marszałek Województwa Małopolskiego
- Prezydent Miasta Krakowa
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Selgros cash&carry
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
- Krakowska Szkoła Barmanów
- Pan Konrad Korszla
- Firma RMGastro
- Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”
- P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski
- Fruit Truck s. c. Marcin Duda, Krzysztof Kawa
- Zakład Piekarsko Cukierniczy Wiesław Grabowski
- IGLOMEN Sp. z o.o.
- Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”
- F. H. U. „Kuźniar” Piotr Kuźniar Centrala Kraków – Kokotów
- Rada Rodziców Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2
Pracę uczestników oceniali mistrzowie kuchni i cukierni, profesjonalni barmani i przedstawiciele polskiej gastronomii:
- p. Jan Filipczyk
- p. Tomasz Dziura
- p. Marcin Polus
- p. Marek Blecharz
- p. Piotr Dziadkowiec
- p. Mateusz Gola
- p. Łukasz Grabowski
- p. Konrad Korszla
- p. Arkadiusz Ujma
- p. Kamil Urbanik
- p. Mateusz Zoła
- ila Pluta
- p. Kateryna Shkil
Serdecznie dziękujemy Wszystkim za wsparcie i profesjonalną ocenę!
Propozycje młodych adeptów sztuki kulinarnej były bardzo interesujące! Wielość tekstur, połączeń i smaków pozwala na stwierdzenie, że w polskiej gastronomii będzie bardzo smacznie i kreatywnie! Poziom konkursu był bardzo wysoki!
Wyniki konkursu
W kategorii kucharz:
I MIEJSCE
Julia Łukasik
Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
II MIEJSCE
Łucja Plebanek
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
III MIEJSCE
Aleksander Kwiecień
Zespół Szkół nr 2 w Miechowie
Wyróżnienia:
- Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
- Amanda Stypka – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
- Przemysław Czaja – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
- Dominika Graczyk – Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
- Sabina Kwarciak – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach
- Weronika Szaruga – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
- Dominika Fryda – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
- Jan Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym
- Miłosz Stec – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
- Weronika Bibuła – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Dominika Juras – Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini
- Antoni Krężel – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
- Magdalena Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym
W kategorii cukiernik:
I MIEJSCE
Krystian Brończyk
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
II MIEJSCE
Alicja Dworak
Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
III MIEJSCE
Klaudia Juszczyk
Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
Wyróżnienia:
- Kamil Cygan – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
- Martyna Górecka – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
- Karol Gołdyn – Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
- Natalia Fijołek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
- Kateryna Drozhevska – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Julia Michalik – Zespół Szkół Nr 1 w Limanowej
- Karolina Dzierżęga – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
- Laura Paździora – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach
- Anna Dymała – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
W kategorii kelner - barman:
I MIEJSCE
Katarzyna Kozyra
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
II MIEJSCE
Aleksandra Fausek
Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
III MIEJSCE
Anna Antolak
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Wyróżnienia:
- Angelika Klimek – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
- Beniamin Krawczyk – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
- Weronika Rogóż – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
- Patrycja Cich – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie! Laureatom gratulujemy i już dzisiaj zapraszamy do udziału w następnej XX jubileuszowej edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”!