fbpx

Przepisy

Ciasteczka wyśmienite

 

W dniu 29 października 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze:

„Ciasteczka wyśmienite” (woj. małopolskie).

Rodzaj produktu:
Wyroby piekarnicze i cukiernicze

 

 

Charakterystyka produktu rolnego:

» Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.

» Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.

» Wielkość
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.
Wysokość 1-1,4 cm.

» Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Wierzchnia i spodnia warstwa – śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

» Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.

» Smak i zapach
Smak delikatny, słodki, maślany – typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.


Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego:

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.

Emerytowani nauczyciele wspominają, iż produkcja ciasteczek była i jest stałym elementem kształcenia w ramach pracowni cukierniczej w warsztacie szkolnym i pracowniach technologicznych. Zapisy w zachowanych dziennikach lekcyjnych z roku szkolnego 1960/61 są pisemnym potwierdzeniem długoletniej tradycji produkcji ciasteczek wyśmienitych.

Od 1991 r. szkoła świadczy również usługi gastronomiczne, w tym cateringowe, w ramach których od zawsze żelazną pozycją są ciasteczka wyśmienite. Ciasteczka wyśmienite są również oferowane do sprzedaży w przyszkolnej restauracji „Pokusa”, prowadzonej w ramach gospodarstwa pomocniczego. Stanowi ona kontynuację działającego w poprzedniej siedzibie szkoły sklepu przyszkolnego.

Ciasteczka wyśmienite cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, „Piwnicy Pod Baranami”, Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym.

Ciasteczka wyśmienite są również okazjonalnie wykonywane przez absolwentów szkoły – znakomitych kucharzy, którzy w czasie trwania swojej kariery zawodowej uświetniają nimi proponowane przez siebie menu, chociaż wyraźnie podkreślają okazjonalność tych działań, które spowodowane jest pracochłonnością wykonywania ciasteczek wyśmienitych.


Wszystkie potrawy, których przepisy znajdą Państwo poniżej, powstawały podczas edycji konkursu kulinarnego „Stół pięknie nakryty”. Przygotowywali je uczniowie szkół gastronomicznych z Małopolski.

Celem konkursu było zainteresowanie młodzieży doskonaleniem umiejętności zawodowych, jak również zapoznanie z tradycją kulinarną regionu oraz wykorzystywaniem produktów tradycyjnych w przygotowanych daniach. Do czego gorąco zachęcamy również Państwa.

Przepisy kulinarne on-line:

Do pobrania:

Żurek na serwatce Waterzooi – przepis belgijski
Zakąska z bryndzą Księżycowa zapiekanka z gęsi zatorskiej
Przysmak wójta Stolniki pieczone z sosem grzybowym
Tobołki oscypkowe Przysmak wojnicki
Przysmak polski Przysmak Nikifora
Polewka sądecka Nadziewane zatorskie piersi gęsie
Poledwiczka krakowska Polędwiczki wieprzowe w garniturku z oscypka
Kastinys – przepis litewski Kulebiak z fasolą
Marzenie łabędzia Peklowane cudo
Górski rarytas Jagnięcina harnasia
Kaczka nadziewana po łącku Frykas sądecki
Gęsie roladki w sosie śliwkowym

„Małopolskie ryby na wiosennym stole”

Szanowni Państwo!

Z prawdziwą satysfakcją oddajemy w Państwa ręce kolejne wydanie książki kucharskiej, która powstała na bazie przepisów zgromadzonych podczas IV Małopolskiego Konkursu Kulinarnego: Stół pięknie nakryty – Małopolskie ryby na wiosennym stole, organizowanego przez Małopolską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.

Tym razem znajdziecie Państwo w książce propozycje dań przygotowanych z małopolskich ryb. Konkurs każdego roku cieszy się coraz większą popularnością. To znak, że dzięki m.in. działaniom MARR S.A., wspierającym promocję kuchni regionalnej i tradycyjnej, bogate dziedzictwo kulinarne Małopolski zostanie zachowane dla następnych pokoleń. Pstrągi, karpie, okonie czy szczupaki, pieczone, smażone, gotowane lub grilowane, podawane na zimno lub gorąco, w zalewie, galarecie lub z warzywami.

Małopolska tradycja od wieków związana była z hodowlą ryb, które odpowiednio przygotowane trafiały głównie na stoły królów, książąt i bogatych mieszczan. Dziś wracają jako niezastąpione w jadłospisie, bogate w najzdrowsze składniki, a przy tym jakże smaczne.

Zapraszamy więc Państwa na niezwykłą ucztę dla ducha i podniebienia. Znajdziecie tu nie tylko najlepsze przepisy oraz inspiracje jak kolorowo, smacznie i oryginalnie przygotować stół, od święta i na co dzień, ale także przydatne informacje i ciekawostki.

Kilka słów wstępu [2,5 MB]

Opisy ryb [4,5 MB]

Opis łowisk [9,0 MB]

Mapa łowisk [1,2 MB]

Przepisy kulinarne [20,0 MB]

Ściągnij i obejrzyj film „Dolina Karpia” [21,2 MB]  Ryby.wmv