16.03.2024 roku w Warsztacie Szkolnym „Pokusa” odbyła się kolejna edycja konkursu. Składniki obowiązkowe to: element indyka, wybrane warzywo lub owoc, a także świeże zioła. Uczniowie klas I-II podjęli wyzwanie! Nie jedna osoba wybrała wątróbkę z indyka czy pierś, które łatwo „przeciągnąć”.
Uczniowie klas I i II prezentowali wyskoki poziom. Wykonywali zakąski z własnych receptur. Podczas sporządzania potraw można było dostrzec ogromne zaangażowanie przyszłych kucharzy. Wszyscy uczestnicy spisali się na medal. Każda potrawa została wydana na czas i była wspaniale udekorowana. Zakąski nie tylko wyglądały apetycznie, ale również składniki i smaki doskonale się łączyły ze sobą. Spośród uczestników jednak należało w wybrać najlepszych.
Uczniowie oceniani byli profesjonalnie przez komisję techniczną i degustacyjną w składzie: wicedyrektor Ewa Konieczna, wicedyrektor Renata Kurdziel, kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz, prof. Barbara Kumorek, prof. Małgorzata Kłos i prof. Izabela Jankiewicz. Jury po burzliwych obradach wyłoniło zwycięzców:
I miejsce – Maciej Kubicki z klasy 1d – „Roladka z indyka z szynką parmeńską i tymiankiem podana na mieszance sałat z sosem ziołowym i ziemniakami smażonymi”
II miejsce – Mateusz Siwek z klasy 1ak – „Pasztet z indyka z sosem żurawinowym”
III miejsce – Maja Kozanecka z klasy 1d – „Wątróbka z indyka na moskolu z chutney rozmarynowym i granatem”
Nagrody dla laureatów konkursu ufundowała Rada Rodziców. Bardzo dziękujemy za wspieranie naszej młodzieży w rozwoju zawodowym! Wszystkim serdecznie gratulujemy! Z pewnością wielu z nich będzie reprezentować Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w konkursach zewnętrznych!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2