Michał Świątkowski przygotowany przez kierownik warsztatu szkolnego Grażynę Kumorek-Mastalerz startował prestiżowym i trudnym Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym organizowanym przez Instytut Kulinarny Transgourmet i Selgros. Do finału dostała się dziesiątka najbardziej utalentowanych młodych adeptów sztuki kulinarnej z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce.
Składnikami obowiązkowymi dań finałowych była polędwiczka wieprzowa, pieczarki i szparagi.
Pracę uczestników oraz efekt końcowy oceniało Jury w składzie:
przewodniczący Jury – Bartosz Peter (Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Zdobywca wielu tytułów i nagród w konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie. Kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski, która na ostatniej Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie zdobyła dwa srebrne medale),
Tomasz Ziółkowski (zawodnik Narodowej Reprezentacji Kucharzy, Szef Kuchni Silver Catering, Laureat Kulinarnego Pucharu Polski i wielokrotny zwycięzca konkursów kulinarnych, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni),
Łukasz Wódz (Laureat Kulinarnego Pucharu Polski, uczestnik wielu konkursów kulinarnych, trener i doradca Instytutu Kulinarnego Transgourmet, członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni),
Weronika Gurynow (zdobywczyni pierwszego w historii złotego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie 2024, laureatka wielu konkursów kulinarnych w tym Chefs en Or 2022, zawodniczka Narodowej Reprezentacji Kucharzy Juniorów).
Nasz Uczeń zaprezentował się doskonale. Przygotował pieczoną polędwiczkę wieprzową, pierożek gyoza, babkę szparagową, glazurowane pieczarki, purée z zielonego groszku, sos, piankę… Pozytywnie zaskoczył Jury propozycją na talerzach, zastosował wiele technik. Jego danie smakowało i wyglądało! Perfekcyjny warsztat pracy Naszego Reprezentanta został doceniony przez Jury!
II miejsce to dla Michała Świątkowskiego możliwość dalszego rozwoju podczas indywidualnego szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!
Serdecznie gratulujemy!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2