15.03.2024 roku w Warsztacie Szkolnym „Pokusa” odbyła się kolejna edycja konkursu. Składniki obowiązkowe to: ser twarogowy, malina i mięta. Uczniowie klas I-IV zaprezentowali swoje duże umiejętności! Decyzja co zrobić, żeby wygrać nie była łatwa. Ciasto czy deser, prosty czy wyszukany sposób wykonania? Wreszcie, jak podać i udekorować?
Uczestnicy konkursu poradzili sobie bardzo dobrze! Super dobrane połączenie smaków dominowało w przygotowanych łakociach! Uczestnicy pokazali, że z narzuconych składników można przygotować bardzo różne słodkie przysmaki! Podkreślić należy również ich zaangażowanie i wysoki poziom konkursu! Wszyscy zdążyli na czas! Desery prezentowały się doskonale i smakowały jeszcze bardziej! Spośród uczestników jednak należało wybrać najlepszych…
Pracę uczniów oceniało Jury w składzie: wicedyrektor Ewa Konieczna, wicedyrektor Renata Kurdziel, kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz, prof. Barbara Kumorek, prof. Ludwika Marszałek i prof. Izabela Jankiewicz. Wybór zwycięzców wcale nie był łatwy… Oto wyniki konkursu:
I miejsce – Wiktoria Ożóg kl. 2tża – „Violet Sweetheart”
II miejsce – Oleksandra Aheienko 1tża – „Deser serowo-malinowy z ciasteczkami owsianymi”
III miejsce – Maria Borysenko 1cm – „Serowy leśny mech z malinami”
Nagrody dla laureatów konkursu ufundowała Rada Rodziców. Bardzo dziękujemy za wspieranie naszej młodzieży w rozwoju zawodowym! Wszystkim serdecznie gratulujemy! Ogromny potencjał drzemie w naszych uczniach! Z pewnością wielu z nich będzie reprezentować Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w konkursach zewnętrznych!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2