fbpx

KELNER z elementami serwisu specjalnego

Hej! 👋🏼 Absolwencie szkoły podstawowej, przed Tobą ważna decyzja. Sprawdź co oferuje Ci Nasza Szkoła! ⬇️

Poznaj zaawansowaną wiedzę z zakresu kelnerstwa. 🍝 Opanuj także umiejętności baristyczne ☕ i sommelierskie 🍷 (doradca w zakresie win).

KELNER z elementami serwisu specjalnego

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości
  • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
  • sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
  • rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
  • wykonywania czynności baristycznych

Uczeń w ramach innowacji:

  • poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich
  • uczy się dobierać wina do potraw
  • przygotuje się do profesjonalnego serwisu win

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

Przykładowy pokaz uczniów Technikum Gastronomicznego serwisu specjalnego.

 

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje
  • hotele
  • pensjonaty
  • kawiarnie
  • puby
  • dyskoteki
  • promy
  • firmy cateringowe
  • instytucje związane z gastronomią

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • restauracja ,,POKUSA”  Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia ćwiczeń praktycznych