fbpx

CUKIERNIK z elementami nowoczesnych technik dekorowania

Hej! 👋🏼 Absolwencie szkoły podstawowej, przed Tobą ważna decyzja. Sprawdź co oferuje Ci Nasza Szkoła! ⬇️

Zostań cukiernikiem światowej sławy! 👨‍🍳🎂 Poznaj niezbędną wiedzę oraz opanuj umiejętności w zakresie przygotowania oraz dekoracji słodkich ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, lodów i wiele wiele innych. 🧁

O zawodzie cukiernika

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Cukiernik, podobnie jak kucharz
musi dbać o należyte przechowywanie produktów spożywczych, musi znać dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz musi znać różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.

CUKIERNIK z elementami nowoczesnych technik dekorowania

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów cukierniczych;
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
    dekorowania wyrobów cukierniczych.

 

Uczeń:

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
  • potrafi rozliczać zużycie surowców;
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.

 

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
  • wytwórnie ciast;
  • zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
  • lodziarnie;
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
  • własny zakład cukierniczy.