„Bitwa na drobiowe smaki 3”!
7-8 marca 2024 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie: Michał Świątkowski i Jakub Dębiec przygotowani przez kierownik warsztatu szkolnego Grażynę Kumorek-Mastalerz wzięli udział w jednym z najtrudniejszych konkursów. Ten wieloetapowy konkurs wymaga od uczestników szerokiej wiedzy, wielu umiejętności, kreatywności, tempa pracy… Przygotowania trwały długo, opracowane receptury modyfikowane były wielokrotnie, udoskonalane i powtarzane do skutku tzn. do czasu, kiedy smak i wygląd potraw oraz czas wykonania wszystkich satysfakcjonował.
Pierwszego dnia do rywalizacji przystąpiło 11 drużyn z województwa małopolskiego i świętokrzyskiego. Zadaniem uczestników było sporządzenie w ciągu 120 minut zupy i dania głównego z wykorzystaniem mięsa kurczaka. Jury w składzie: pan Łukasz Konik, pan Jerzy Czapla i pan Piotr Chmielewski bardzo dokładnie analizowali każdy szczegół przed podjęciem decyzji, kto przejdzie do następnego etapu. Nasza drużyna poradziła sobie znakomicie i znalazła się na liście sześciu zespołów, które przeszły do finałowej rozgrywki.
Drugiego dnia jurorzy przeprowadzili najpierw krótkie warsztaty. Potem przeszli do przedstawienia surowców, które należało wykorzystać do wykonania od podstaw dania głównego. Uczestnicy mieli dużo trudniejsze zadanie. Obowiązkowych składników było aż osiem! Dziesięć minut na opracowanie dania z nauczycielem i przygotowanie stanowiska to nie lada wyzwanie! Ograniczony sprzęt to kolejny problem, z którym trzeba było się zmierzyć. Nasi uczniowie szybko przystąpili do realizacji. Cały czas kontrolowali czas. Rywale nie pozostawali w tyle. Poziom był bardzo wysoki, co podkreślali również sami Sędziowie. Potrawę oprócz Jury mógł spróbować również opiekun. To pozwoliło mu na rzetelną ocenę pracy swoich uczniów, potrawy, pomysłu, smaku, temperatury, tekstur… Szybka decyzja, kreatywność, doświadczenie i doskonała współpraca zostały docenione! Michał Świątkowski i Jakub Dębiec byli najlepsi!
Zdobyli 1 miejsce!
Serdecznie gratulujemy sukcesu!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2