Wyróżnienie w IV międzynarodowym konkursie kulinarnym „smak gościnności 2018”

12.04.2018 roku brałyśmy udział w Międzynarodowym Konkursie „Smak gościnności” w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Była to 4-ta już edycja konkursu. Przewodnią myślą w tym roku była fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca. Nasze potrawy zawierały kilka produktów regionalnych tj. fasola „piękny Jaś”, jagnięcina podhalańska, suska sechlońska, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, jabłko grójeckie, olej rydzowy, śliwowica łącka i bryndza podhalańska.

Sporządziłyśmy zakąskę i potrawę:

– Humus fasolowy z chipsami z kiełbasy lisieckiej, jabłkiem grójeckim karmelizowanym skropiony olejem rydzowym, podawany z razowym obwarzankiem

– Regionalny cassoulet z fasolą „piękny Jaś” i jagnięciną podhalańską okraszony konfitowanym udkiem kaczym, podawany z chlebem prądnickim.

Za wyróżnienie, miłą atmosferę i gościnne przyjęcie serdecznie dziękujemy!

Uczennice klasy III ac: Karolina Ryś i Izabella Święszek

Opiekun:  pani profesor Anna Kuć