W dniu 4 października 2023 r. odbyło się spotkanie grupy „GV4” w celu podsumowania realizacji zadań projektowych VISEGRAD FUND. Spotkanie odbyło się pod hasłem „WEGE SŁODYCZE, CZYLI TWOJE ZDROWIE NA DESER”.
Projekt był czasem wielu wspaniałych i pozytywnych wrażeń dla naszej młodzieży oraz przyjaciół z Pragi. Program był bardzo bogaty w różnorodne zajęcia, które umożliwiały poznanie kultury szkół partnerskich oraz rolę kuchni regionalnej w procesie żywienia współczesnych pokoleń.
Podczas warsztatów i zajęć z gotowania wykorzystywaliśmy regionalną żywność, zwróciliśmy uwagę na problemy ochrony środowiska naturalnego, zachowanie różnorodności biologicznej, a także promowaliśmy zdrową dietę – przyjazną dla klimatu.
Cennym doświadczeniem były nasze debaty i dyskusje na temat globalnych zagrożeń współczesnego świata oraz koncepcji rozwoju zrównoważonego.
Podczas spotkania mieliśmy okazję degustować ciasta wegańskie, które zostały przyrządzone z użyciem produktów zastępujących składniki odzwierzęce tzn. mleko krowie, masło i jaja. Zamiast nich wykorzystane zostało mleko kokosowe i migdałowe, masło orzechowe, nasiona sezamu, tofu i mąka sojowa. Ciasto zostały połączone za pomocą puree z dyni, marchewki i bananów. Wykorzystane zostały także owoce sezonowe, awokado i siemię lniane.
Dziękujemy VISEGRAD FUND za możliwość realizacji projektu „GENERACJA V4”.
Dziękujemy Dyrekcji Szkoły oraz wszystkim zaangażowanym Nauczycielom. Bez Państwa współpracy i wsparcia nie udałoby się osiągnąć takiego sukcesu.