W pierwszym etapie nasz reprezentant przygotował ,,Roladki z udka kurczaka z burakiem pieczonym w cieście solnym oraz emulsją z orzechów laskowych i cytryny”. Ta autorska potrawa sprawiła, że spośród wielu zgłoszeń, Jury wybrało właśnie tę kompozycję smaków, tekstur i kolorów – Michał dostał zaproszenie do ścisłego finału.
Sam finał to szereg kolejnych wyzwań, którym sprostać mogli tylko najlepsi. Liczyło się wszystko: pomysł, smak, kompozycja, tekstury, techniki, czas, czystość… Nasz reprezentant pokazał, że potrafi świetnie gotować. Przygotowana przez niego potrawa dobrze wyglądała i smakowała nie tylko Jury, ale również Gościom. Kurczak w dwóch odsłonach, zielone purée, sos z pomarańczy, emulsja orzechowa i ostry chips…
Ucznia przygotowała do konkursu kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!