fbpx

Kolejne warsztaty integracyjne dzięki dofinansowaniu z Funduszy Europejskich w ramach Grantu „Małopolska Tarcza Humanitarna” to kulinarne wyzwanie dla naszej młodzieży. Fundusze Europejskie dla Ukrainy – Pakiet Edukacyjny  „Poznaj smaki mojego regionu i nie tylko…”

16 czerwca 2023 r. 12 uczniów – kucharzy i cukierników przystąpiło do wspólnego gotowania. Tym razem na stół wjechał wszelaki drób i najwykwintniejsza wołowina. Z wielkim zaangażowaniem młodzież słuchała, gotowała i doprawiała.

Pierś z kaczki z ziemniakami peruwiańskimi, boczniakiem mikołajkowym i musem z moreli,

Skrzydełka w chrupiącej panierce z dipem ziołowo-czosnkowym,

Tatar wołowy z sosem holenderskim i chlebkiem naan,

Stek z polędwicy z grillowanymi warzywami i masłem ziołowym,

Podudzie w chrupiącej panierce na purée ze skorzonery, z sosem pomarańczowym, panna cottą ze szparaga i pianką z wina,

Terrina z kurczaka na purée kalafiorowym, z grillowaną cykorią, sosem winnym i oliwą z wędzonej słodkiej papryki,

Skomponowane potrawy były wyśmienite i pięknie podane na talerzach.

Nowa forma uczenia się to same korzyści: społeczne i zawodowe. Warsztaty przygotowali Uczniowie: Michał Świątkowski i Maciej Wróbel pod opieką kierownik warsztatu szkolnego Grażyny Kumorek-Mastalerz.

Dziękujemy Wszystkim za udział i zaangażowanie!