Konkurs na sporządzenie potrawy z wykorzystaniem krakowskiego obwarzanka rozstrzygnięty!

Konkurs na sporządzenie potrawy z wykorzystaniem krakowskiego obwarzanka rozstrzygnięty!

Kraków został wybrany na Europejską stolicę Kultury Gastronomicznej. Tytuł ten przyznała Europejska Akademia Gastronomiczna. Jednym z podstawowych założeń projektu jest promocja szeroko pojętego dziedzictwa kulinarnego.

09.05.2019 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 odbył się konkurs,
w którym głównym bohaterem był krakowski obwarzanek. Przystąpiło do niego 13 uczniów trzech krakowskich szkół: Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 i Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. W nowych przepisach uczestnicy uwzględnili cały szereg tradycyjnych produktów z Małopolski: oscypek, bundz, bryndzę podhalańską, kiełbasę piaszczyńską, kiełbasę lisiecką, kapustę charsznicką, śliwkę suską sechlońską, fasolę „piękny Jaś”, jabłko łąckie…

Organizatorem konkursu był Urząd Miasta Krakowa i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Patronat merytoryczny objęła Polska Akademia Sztuki Kulinarnej. W organizacji tego konkursu wspierał nas również Pan Jan Filipczyk, który oprócz zorganizowania dla młodzieży warsztatów kulinarnych, zapewnił uczestnikom tradycyjne sery i kiełbasę piaszczyńską.

W Jury konkursu zasiadali: przedstawiciel  Urzędu Miasta Krakowa Pani Dominika Witkowicz oraz Mistrzowie Kuchni: Pan Krzysztof Gawlik, któremu przyznano tytuł Executive Chef na New York University of Technology, zaś w 2015 roku 2015 roku uzyskał tytuł-World Master Chef; Pan Piotr Sabala, Pan Wojciech Wołosowski, Pan Łukasz Nowakowski i Pan Michał Henzel. Kontakt z mistrzami kuchni jest dla uczniów bezcenny, to czas, który wykorzystali maksymalnie na fachowe rozmowy, uwagi i pochwały, za co serdecznie dziękujemy!

Podczas podsumowania pracy uczestników, padły cenne słowa: „przyznaliśmy trzynaście pierwszych miejsc”. To bardzo motywująca młodych adeptów sztuki kulinarnej uwaga! Aranżacji na talerzach było tyle, ilu było uczestników – każda inna i niepowtarzalna. Poziom był bardzo wysoki!

Najlepsi zostali nagrodzeni przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej!

I miejsce – Wiktoria Wojcieszko

II miejsce – Dmytro Stadnyk

III miejsce – Helena Kaim

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Ale to jeszcze nie wszystko! 18.05.2019 roku na Małym Rynku w Krakowie najlepsi zaprezentują swoje potrawy Mieszkańcom Krakowa i Turystom, tam też ogłoszone zostaną oficjalne wyniki!

Już dzisiaj serdecznie zapraszamy!

Urząd Miasta Krakowa oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2.