1 grudnia 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się I część ( praktyczna w formie projektu) okręgowych eliminacji XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu . Rywalizowało 95 uczniów z 54 szkół okręgu małopolskiego. Temat wiodący: „Mięso i przetwory mięsne- technologie i zastosowanie w żywieniu”.
Młodzież rozwiązywała zadanie praktyczne, które polegało na wykonaniu projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Druga część to test on-line w dniu 04 grudnia 2023 r. przeprowadzony w szkole macierzystej.
Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodniczący Pani dr hab. inż. Magdalena Franczyk- Żarów, zastępca przewodniczącego Pani wizytator KO Magdalena Baliś, sekretarz Olimpiady Pani Ewa Konieczna – zastępca dyrektora szkoły oraz 10 nauczycieli (opiekunów) wylosowanych spośród szkół biorących udział w Olimpiadzie.
Uroczystego otwarcia XXVIII Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu dokonał Dyrektor Szkoły Pan Andrzej Ptasznik. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do wykonania zadania praktycznego. Naszą szkołę reprezentowała Emilia Gawrońska z kl. 4A przygotowywana przez Panią Elżbietę Celińską.
W trakcie trwania eliminacji dla opiekunów młodzieży zorganizowano pokaz gastronomiczny pt. „ Sporządzanie różnych zakąsek”. Został on zaprezentowany przez mistrzów kuchni Novotelu Kraków City West . Pokaz spotkał się z ogromnym zainteresowaniem nauczycieli szkół biorących udział w Olimpiadzie.
Po zakończeniu eliminacji Komisja Okręgowa spakowała zakodowane prace uczniów do bezpiecznej koperty i wysłała do Komitetu Głównego w Szczecinie. Prace uczestników eliminacji okręgowych będzie sprawdzała Komisja Oceniająca w Szczecinie powołana przez Przewodniczącego Komitetu Głównego.
Eliminacje okręgowe zakończyły się pysznym obiadem dla uczestników i opiekunów przygotowanym przez Warsztat Szkolny Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.