fbpx

Konkurs Mam zawód. Mam fantazję ,,Frutii di mare z Małopolskim akcentem”

Konkurs Mam zawód. Mam fantazję „Frutti di mare z Małopolskim akcentem”

17.10.2019 r. odbyła się kolejna edycja konkursu Mam zawód. Mam fantazję. Został on zorganizowany przez Województwo Małopolskie – Departament Edukacji i zrealizowany w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2. Z pewnością nie należał do łatwych. Zaproponowany temat „Frutti di mare z Małopolskim akcentem” dał możliwość kreowania nowych przysmaków z wybranych owoców morza w połączeniu z produktami wpisanymi na Listę produktów tradycyjnych Małopolski. Patronat Honorowy objął Małopolski Kurator Oświaty.

Zapewnione składniki, w tym owoce morza: żywe homary, przegrzebki – małże świętego Jakuba, krewetki, mule i paluszki krabowe zachwyciły wszystkich! Pojawiły się również produkty tradycyjne naszego regionu: obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, bundz, bryndza podhalańska, fasola „piękny Jaś”, ser gazdowski podhalański, śliwka suska sechlońska i jabłko łąckie. Połączenie, na pierwszy rzut oka, tak skrajnie różnych surowców, wydawało się niemożliwe… Młodzi kucharze pokazali jednak, że był to bardzo dobry pomysł!

Uczestnicy konkursu:

Dymytro Stadnyk – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida
w Krakowie,

Jakub Herian – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie,

Kinga Kopciuch – Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Tarnowie,

Grzegorz Szymoniak – Zespół Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach,

Kinga Jamińska – Zespół Szkół im. św. Kingi w Łącku,

Szymon Wesołowski – Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy nr 1 w Krakowie,

Maciej Walkosz – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu,

Wojciech Bąba i Tomasz Wantuch – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Tarnowie,

Katarzyna Wędzony – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie.

Konkurs rozpoczął uroczyście Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 – Andrzej Ptasznik i Zastępca Dyrektora Departamentu Edukacji – pani Agata Suszczyńska. Nad prawidłowym przebiegiem tego przedsięwzięcia czuwały panie z Departamentu Edukacji: Agnieszka Baran i Magdalena Pałka-Gawarecka oraz Kierownik Warsztatu Szkolnego – Grażyna Kumorek-Mastalerz.

Dwadzieścia zakąsek oceniło Jury w składzie:

1. Jan Filipczyk – Szef Kuchni, Restauracja Cichy Potok, Głogoczów, członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej,

2. Patryk Kotarba – Executive Szef, Grupa Scandale – Restauracja Cargo, Restauracja Le Scandale, Restauracja Scandale Royal,

3. Beata Stachura – Kierownik Zespołu ds. Usług Turystycznych, Departament Turystyki
i Sportu, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego,

4. Patrycja Wądek – Zespół ds. Promocji i Informacji, Departament Edukacji, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

Nasz uczeń Dmytro Stadnyk przygotowany przez p. Ludwikę Marszałek sporządził: „Przegrzebki z humusem i salsą z mango” oraz „Tatar z krewetek”.

Podane zakąski na stole bankietowym przyciągały wzrok! Podziwiali i fotografowali je wszyscy! Która zakąska okazała się najsmaczniejsza? Jaka kompozycja na talerzu zachwyciła? Już niedługo dowiemy się, które połączenie owoców morza z produktami tradycyjnymi małopolskimi zdecydowało o wygranej.

Dziękujemy za możliwość współorganizacji tego konkursu i możliwość kreowania nowych potraw przez uczniów małopolskich szkół.

Zapraszamy do galerii zdjęć.