X edycja Konkursu Sądeckich Szkół Gastronomicznych w Nowym Sączu „Małopolskie produkty na europejskim stole”.

Konkurs w Nowym Sączu

Dnia 26.10.2017 r. odbyła się X edycja Konkursu Sądeckich Szkół Gastronomicznych
w Nowym Sączu „Małopolskie produkty na europejskim stole”. Nasza szkoła wzięła w niej udział po raz pierwszy, debiutując w kategorii kucharz.

Sporządzali następujące potrawy:

Izabella Święszek – Maczanka regionalna: z obwarzankiem po krakowsku z miodem nawłociowym i oscypkiem, karkówką w syropie z mlecza oraz chrupiącą surówką z jabłka grójeckiego i czarnej rzepy. Podane wszystko na drewnie z pergaminem z napitką po małopolsku.

Arkadiusz Ujma – Warzywa karmelizowane i grillowane na słono, z muszkatem jajecznym, podane z wiejskim bekonem, zalane pianką z łososia, osypane kruszonką z mąki z samopszy z nagietkiem. Na górze zapieczona chmurka z chłopskiego masła i sezamu, z kawałkami pędu sosny i chipsa pietruszkowego.

Nasi uczniowie za wykonanie przez siebie konkursowe potrawy zdobyli wyróżnienie specjalne.

Organizatorom dziękujemy za docenienie naszych prac, zdobycie nowych doświadczeń oraz miłe przyjęcie.

Uczniowie – Izabella Święszek i Arkadiusz Ujma oraz nauczyciel Anna Kuć.