XVII Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – przysmaki na bożonarodzeniowym stole”
XVII Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – przysmaki na bożonarodzeniowym stole”
Finał tegorocznej edycji za nami. W tej edycji nawiązaliśmy do tradycji świątecznych polskich rodzin. Zaproponowaliśmy trzy niezależne konkurencje osobno oceniane i nagradzane. 25 najlepszych uczniów małopolskich szkół podjęło wyzwanie. Kucharze sporządzili wyszukane potrawy z karpia, kelnerzy-barmani nakryli stół zgodny z tematem i wykonali napój bezalkoholowy – świąteczny, rozgrzewający, zaś cukiernicy sporządzili świąteczną kompozycję przestrzenną z ciasta piernikowego.
Tegoroczny konkurs, z uwagi na trudny czas pandemii związanej z COVID-19, odbył się w wersji online. Cieszy nas Wszystkich fakt, że młodzież chce się mimo wszystko rozwijać w dziedzinie gastronomii!
Patronat honorowy:
Małopolski Kurator Oświaty
Marszałek Województwa Małopolskiego
Prezydent Miasta Krakowa
Krakowska Kongregacja Kupiecka
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowska Szkoła Barmanów
Selgros Cash&Carry
Sponsorzy:
Małopolski Kurator Oświaty
Marszałek Województwa Małopolskiego
Prezydent Miasta Krakowa
Krakowska Kongregacja Kupiecka
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowska Szkoła Barmanów
Selgros Cash&Carry
Rada Dzielnicy XIII
Pracę uczestników oceniali mistrzowie kuchni i cukierni, profesjonalni barmani i kelnerzy:
p. Krzysztof Gawlik
p. Piotr Sabala
p. Tomasz Dziura
p. Krzysztof Wilk
p. Piotr Dziadkowiec
p. Marcin Polus
p. Jan Filipczyk
p. Marcin Socha
p. Rafał Lemiowski
p. Konrad Korszla
p. Mateusz Gola
p. Agnieszka Herjan
p. Maciej Snakowski
p. Jacek Stefanik
Serdecznie dziękujemy Wszystkim za wsparcie w tak trudnym przedsięwzięciu i profesjonalną ocenę!
Dziękujemy uczestnikom i ich nauczycielom za podjęcie wyzwanie, włożony trud i ciekawa propozycję na realizację tematu: Bożego Narodzenia! Wszystkim gratulujemy! Wybór był bardzo trudny, poziom wysoki, a punkty często wahały się o setne części punktu….
W kategorii – kucharz:
I miejsce
Szymon Burzyński
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
II miejsce
Adrian Brzezicki
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach
III miejsce
Zuzanna Kulak
Zespół Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce
W kategorii – cukiernik:
I miejsce
Aleksandra Szwarga
Zespół Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu
II miejsce
Kacper Figuła
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
III miejsce
Agnieszka Gaura
Zespół Szkół im. Wincentego Witosa ul. Spółdzielców 1, 34-200 Sucha Beskidzka
W kategorii – kelner- barman:
I miejsce
Klaudia Luźniak
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
II miejsce
Justyna Grząbel
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
III miejsce
Natalia Joanna Kubacka
Zespół Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce
Nagrody za I, II i III miejsce w każdej kategorii będą do odebrania osobistego w reżimie sanitarnym po wcześniejszym umówieniu się telefonicznie: 603 998 804. Dyplomy za udział w konkursie prześlemy pocztą elektroniczną.
Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie! Tegoroczna edycja wymagała nie tylko zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale również filmowych, fotograficznych i informatycznych! Wszyscy spisali się na medal!!!
Już dzisiaj zapraszamy do udziału w następnej edycji!
Z poważaniem
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2
https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1R7Qyod0RCWwQlYgk1aLH63MzdoMKaGeE