fbpx

XVII Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – przysmaki na bożonarodzeniowym stole”

XVII  Małopolski  Konkurs „Stół pięknie nakryty – przysmaki na bożonarodzeniowym stole”

Finał tegorocznej edycji za nami. W tej edycji nawiązaliśmy do tradycji świątecznych polskich rodzin. Zaproponowaliśmy trzy niezależne konkurencje osobno oceniane i nagradzane. 25 najlepszych uczniów małopolskich szkół podjęło wyzwanie. Kucharze sporządzili wyszukane potrawy z karpia, kelnerzy-barmani nakryli stół zgodny z tematem i wykonali napój bezalkoholowy – świąteczny, rozgrzewający, zaś cukiernicy sporządzili świąteczną kompozycję przestrzenną z ciasta piernikowego.

Tegoroczny konkurs, z uwagi na trudny czas pandemii związanej z COVID-19, odbył się w wersji online. Cieszy nas Wszystkich fakt, że młodzież chce się mimo wszystko rozwijać w dziedzinie gastronomii!

Patronat honorowy:

Małopolski Kurator Oświaty

Marszałek Województwa Małopolskiego

Prezydent Miasta Krakowa

Krakowska Kongregacja Kupiecka

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Polska Akademia  Sztuki Kulinarnej

Krakowska Szkoła Barmanów

Selgros Cash&Carry

Sponsorzy:

Małopolski Kurator Oświaty

Marszałek Województwa Małopolskiego

Prezydent Miasta Krakowa

Krakowska Kongregacja Kupiecka

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Polska Akademia  Sztuki Kulinarnej

Krakowska Szkoła Barmanów

Selgros Cash&Carry

Rada Dzielnicy XIII

Pracę uczestników oceniali mistrzowie kuchni i cukierni, profesjonalni barmani i kelnerzy:

p. Krzysztof Gawlik

p. Piotr Sabala

p. Tomasz Dziura

p. Krzysztof Wilk

p. Piotr Dziadkowiec

p. Marcin Polus

p. Jan Filipczyk

p. Marcin Socha

p. Rafał Lemiowski

p. Konrad Korszla

p. Mateusz Gola

p. Agnieszka Herjan

p. Maciej Snakowski

p. Jacek Stefanik

Serdecznie dziękujemy Wszystkim za wsparcie w tak trudnym przedsięwzięciu i profesjonalną ocenę!

Dziękujemy uczestnikom i ich nauczycielom za podjęcie wyzwanie, włożony trud i ciekawa propozycję na realizację tematu: Bożego Narodzenia! Wszystkim gratulujemy! Wybór był bardzo trudny, poziom wysoki, a punkty często wahały się o setne części punktu….

W kategorii – kucharz:

I miejsce

Szymon Burzyński

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

II miejsce

Adrian Brzezicki

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności  im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach

III miejsce

Zuzanna Kulak

Zespół Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce

W kategorii – cukiernik:

I miejsce

Aleksandra Szwarga

Zespół Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu

II miejsce

Kacper Figuła

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

III miejsce

Agnieszka Gaura

Zespół Szkół im. Wincentego Witosa ul. Spółdzielców 1, 34-200 Sucha Beskidzka

W kategorii – kelner- barman:

I miejsce

Klaudia Luźniak

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

II miejsce

Justyna Grząbel

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

III miejsce

Natalia Joanna Kubacka

Zespół Szkół im. Bohaterów Westerplatte w Jabłonce

 

Nagrody za I, II i III miejsce w każdej kategorii będą do odebrania osobistego w reżimie sanitarnym po wcześniejszym umówieniu się telefonicznie: 603 998 804. Dyplomy za udział w konkursie prześlemy pocztą elektroniczną.

Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie! Tegoroczna edycja wymagała nie tylko zaprezentowania umiejętności kulinarnych, ale również filmowych, fotograficznych i informatycznych! Wszyscy spisali się na medal!!!

Już dzisiaj zapraszamy do udziału w następnej edycji!

Z poważaniem

Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1R7Qyod0RCWwQlYgk1aLH63MzdoMKaGeE