TECHNIKUM GASTRONOMICZNE NR 11
TECHNIKUM
OFERTA KSZTAŁCENIA dla absolwentów szkół podstawowych.
Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji. Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe. W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych, liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin). Praktyki zawodowe realizuje w renomowanych restauracjach krakowskich.
Natomiast zajęcia praktyczne odbywają w szkolnej restauracji ,,Pokusa”, gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek.
Szkoła organizuje bezpłatne kursy takie jak: kurs barmański, kurs baristyczny, gastronomia po angielsku, kurs karmelarstwa, kurs gastronomiczny, kurs carwing, kurs kelnerski, sommelierski i kurs doradcy wina (międzynarodowy).
Nasi absolwenci nie mają problemu ze zdobyciem pracy!
Uczeń kończący technikum w ZSG nr 2 może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
− Świadectwo ukończenia technikum
− Świadectwo maturalne
− Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
− Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
− Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
− Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach realizowanych w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych
− Certyfikat potwierdzający odbycie stażu realizowanego w ramach projektów UE.
Dlatego warto wybrać technikum w Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie