TECHNIKUM Gastronomiczne nr 11
TECHNIKUM
OFERTA KSZTAŁCENIA dla absolwentów szkół podstawowych.
Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji. Pierwszy odbywa się w sesji letniej klasy trzeciej, drugi w sesji letniej klasy czwartej. Po każdym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe. W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych, liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin). Praktyki zawodowe realizuje w renomowanych restauracjach krakowskich.
Natomiast zajęcia praktyczne odbywają w szkolnej restauracji ,,Pokusa”, gdzie uczniowie gotują dla konsumentów indywidualnych i wycieczek, organizują przyjęcia okolicznościowe, pokazy i warsztaty kulinarne, uczestniczą w prestiżowych konkursach. Nasi absolwenci nie mają problemu ze zdobyciem pracy! Jako jedyna szkoła gastronomiczna w Europie mamy własny produkt – ciasteczka Wyśmienite wpisane 29.10.2008 r. na Listę Produktów Tradycyjnych. Po ukończeniu nauki w technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
Uczeń kończący technikum w ZSG NR 2 może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
− Świadectwo ukończenia technikum
− Świadectwo maturalne
− Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
− Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
− Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
− Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach realizowanych w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego w dotacji bezzwrotnej UE np. kurs barmański, kurs baristyczny, gastronomia po angielsku, kurs karmelarstwa, kurs gastronomiczny, kurs carwing, kurs kelnerski, sommelierski i kurs doradcy wina (międzynarodowy)
− Certyfikat potwierdzający odbycie stażu realizowanego w ramach projektów UE.
Dlatego warto wybrać technikum w Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie