Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty” edycja XIII
„Ryby morskie na polskim stole”
19 listopada 2016 roku
19 listopada 2016 r. w Zespole Szkól Gastronomicznych Nr 2 im. Odona Bujwida przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się XIII Małopolski konkurs Stół pięknie nakryty — ryby morskie na polskim stole”.
Po raz trzynasty młodzi kucharze sporządzali smaczne potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane. W każdej edycji konkursu biorą udział najlepsi uczniowie z małopolskich szkół. W tym roku rywalizowało ze sobą 7 zespołów. Uczestnicy — kucharze sporządzili rewelacyjne potrawy z ryb morskich. Kelnerzy przedstawili różne aranżacje polskiego stołu i wykonali znakomite napoje.
Pracę uczniów w czasie konkursu oceniały komisje w skład, których wchodzili kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Barmanów Polskich. Jurorzy bardzo wysoko ocenili poziom pracy uczestników konkursu.
I miejsce zajęła
drużyna Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie — Dominika Knapik i Izabella Święszek. Dominika przygotowała oryginalny napój „Pomme de la vie”, a Iza sporządziła pysznego „Śledzia z korzenną nutą i galaretką z czarnej porzeczki”. Uczennice przygotowały panie: Iwona Kwapiszewska i Ludwika Marszałek.
II miejsce w konkursie
uzyskała drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie — Dominika Czajowska i Szymon Wylęgły. Dominika przygotowała rewelacyjny napój „Morską bryzę”, natomiast Szymon sporządził „Pierogi z węgorzem na czarnym miodzie z sosem żurkowym na polędwiczce z dorsza”. Opiekunami uczestników była Seweryna Kurek i Bogumiła Podgórska.
III miejsce zdobyła
drużyna z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach Emil Kasprzycki i Oliwia Żak. Zaprezentowana przez nich potrawa to „Ziemia — morze” i napój „Bazyliowa wyspa”. Opiekunami uczniów była Anna Stasik i Małgorzata Bergel.
Przyznano również Nagrodę Specjalną dla najlepszej kelnerki, którą została Dominika Knapik z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. Odona Bujwida oraz dla najlepszego kucharza, to wyróżnienie otrzymał Paweł Leśniak z Prywatnego Technikum w Myślenicach.
Pozostałe zespoły
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie
Uczestnicy: Konrad Szymura i Tomasz Burzec
Potrawa: Konfitowany łosoś bałtycki z kasztanami, śliwką, brukselką i czarnym bzem
Napój: Virgine sea
Opiekun: Janina Grzyb, Agnieszka Jarzwiec i Barbara Jurczyk
Prywatne Technikum w Myślenicach
Uczestnicy: Paweł Leśniak i Łukasz Klęp
Potrawa: Dorsz z zielonymi warzywami, kaszotto i chrzanem
Napój: Rybka lubi pływać
Opiekunowie: Małgorzata Hundla-Wawok i Aneta Płatek
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
Uczestnicy: Izabela Krupa i Dariusz Pałas
Potrawa: Grillowany łosoś na purée brokułowym, muśnięty sosem cydrowym z warzywami i chipsem jabłkowym
Napój: La speranza
Opiekunowie: Józef Bąbol i Łukasz Fudala
Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
Uczestnicy: Anna Prawalska i Jakub Lusowicz
Potrawa: Dorszowa fantazja
Napój: Diabelski trunek
Opiekunowie: Dorota Suruło i Joanna Kulawik
Patronat honorowy
Jacek Krupa — Marszałek Województwa Małopolskiego
Jacek Majchrowski — Prezydent Miasta Krakowa
Barbara Nowak — Małopolski Kurator Oświaty
Wiesław Jopek — Krakowska Kongregacja Kupiecka
Patronat merytoryczny
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Selgros cash&carry
Patronat medialny
Sponsorzy:
Oraz:
- P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski
- Firma Handlowo Usługowa „Magda”
- Piekarnia Wiesław Grabowski
- Iglotex Kraków sp. z o.o.
- Monika Bielka-Vescovi — Szkoła Sommelierów
- Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzej Pietrzyk
- F.H.U. Anna Duda
- Rada Rodziców