fbpx

Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty” edycja XI

„Fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole”

22 listopada 2014 roku

XI edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty — fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole” rozstrzygnięta.

W dniu 22 listopada 2014 r. w Zespole Szkól Gastronomicznych Nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się XI Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty — fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole”.

To już jedenasty raz młodzi kucharze sporządzali potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane. W każdej edycji konkursu biorą udział najlepsi uczniowie z małopolskich szkół. W tym roku rywalizowało ze sobą 14 zespołów. Kucharze sporządzili znakomite zakąski z wykorzystaniem serów z różnych krajów Unii Europejskiej. Kelnerzy pokazali nowe, eleganckie oblicze współczesnego polskiego stołu i wykonali pyszne napoje. Wszyscy Jurorzy podkreślali wysoki poziom pracy i efektów uczestników konkursu. Bardzo nas to cieszy, że kształcimy takich znakomitych kucharzy i kelnerów.

Nad pracą uczniów w czasie konkursu czuwały komisje w skład, których wchodzili kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Barmanów Polskich.

I miejsce 

zajęła drużyna Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie — Agnieszka Przybylska i Maciej Perlikowski. Agnieszka przygotowała oryginalny napój „Green Paradise”, a Maciek sporządził pyszną „Polędwiczkę z kozim serem i żurawiną w towarzystwie buraczków i sosu balsamicznego”. Uczniów przygotowały panie: Ludwika Marszałek i Iwona Kwapiszewska.

II miejsce w konkursie

przypadło drużynie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego z Myślenic — Marcinowi Maślance i Iwonie Majda, którzy przygotowali potrawę „Serową impresję” oraz koktajl „Owocowe marzenie”. Opiekunami uczestników była Anna Stasik i Małgorzata Bergel.

III miejsce zdobyła

drużyna z Zespołu Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu — Dominika Pawlik i Robert Piasecki. Zaprezentowana przez nich potrawa to „Kolorowe roladki serowe w asyście sosu z oliwek” i napój „Europejski sour”. Opiekunami uczniów była Jadwiga Klimczak i Paweł Kopczyński.

Przyznano również nagrodę dla najlepszej kelnerki, którą została Agnieszka Przybylska z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 oraz dla najlepszego kucharza, wyróżnienie to otrzymał Marcin Maślanka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego z Myślenic. W czasie gali konkursu wyróżniony został stół Małgorzaty Kras z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, która przygotowała jesienny stół.

Pozostałe zespoły

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie
Uczestnicy: Małgorzata Wesołowska i Małgorzata Kras
Potrawa: Mus z serów pleśniowych na pieczonym fenku lew towarzystwie wiśni balsamicznych
Napój: Owocowe szaleństwo
Opiekun: Janina Grzyb

Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
Uczestnicy: Robert Odrzywołek i Martyna Nowak
Potrawa: Serowe preludium
Napój: Wspomnienie lata
Opiekunowie: Dorota Suruło i Joanna Kulawik

Prywatne Technikum w Myślenicach
Uczestnicy: Ewelina Pawlik i Bernadetta Proszek
Potrawa: Polędwica z serową nutą i chipsami z jabłkową nutą
Napój: Egzotyczne orzeźwienie
Opiekun: Katarzyna Wróbel

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach
Uczestnicy: Ewelina Klima i Michał Wątorek
Potrawa: Torcik szpinakowy podany na fondue serowym w towarzystwie owoców morza i leśnych kurek
Napój: Mohito malinowe
Opiekun: Michał Hajdus

Zespół Szkół w Dąbrowicy
Uczestnicy: Małgorzata Młyńska i Daria Mardosz
Potrawa: Polędwiczka wieprzowa z fetą i sosem z gorgonzoli na panierowanej mozarelli
Napój: Głębia oceanu
Opiekunowie: Magdalena Hernik i Anna Kościej

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Uczestnicy: Karolina Wojnarowska i Joanna Ślazyk
Potrawa: Tartoletka anchois z kompozycją serów, szparagów, łososia i sosem limonowym,
i sałatką z kopru włoskiego z sosem z figi
Napój: Fresh rose
Opiekunowie: Bogumiła Podgórska i Iwona Katarzyńska

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Jana Pawła II w Radoczy
Uczestnicy: Agata Mazurek i Daria Fiałek
Potrawa: Roladki z serów i bakłażana
Napój: Ziołowa wdowa
Opiekunowie: Dagmara Karpińska i Anna Pietraszewska

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
Uczestnicy: Monika Walkosz i Karolina Nowobilska
Potrawa: Koszyk parmezanowy wypełniony europejskim serami z sosem z pikantnej truskawki
Napój: Poczuj miętę do arbuza
Opiekunowie: Dorota Kościelniak i Łukasz Fudala

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie
Uczestnicy: Arkadiusz Burnetko i Tomasz Kwater
Potrawa: Mille feuille z parmezanu i wędzonego łososia
Napój: Anita’s love Opiekun: Barbara Adamczewska

Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
Uczestnicy: Monika Skałka i Karolina Bieda
Potrawa: Roladki z sera risotta i szpinaku
Napój: Owocowe marzenie
Opiekun: Agata Kosowicz

Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini
Uczestnicy: Przemysław Szala i Klaudia Knapik
Potrawa: Duet serowy w dwóch odsłonach serwowany z chutnej śliwkowym i rukolą
Napój: Butterfly
Opiekun: Beata Mucha


Patronat honorowy

Marek Sowa — Marszałek Województwa Małopolskiego 
Jacek Majchrowski — Prezydent Miasta Krakowa 
Aleksander Palczewski — Małopolski Kurator Oświaty 
Wiesław Jopek — Krakowska Kongregacja Kupiecka

Patronat merytoryczny

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników


Sponsorzy:

Oraz:

  • P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski
  • Firma Handlowo Usługowa „Magda”
  • Monika Bielka-Vescovi — Szkoła Sommelierów
  • Piekarnia Wiesław Grabowski
  • F.H.U. Zako Barbara Kowalska
  • F.H.U. Anna Duda
  • Iglotex Kraków Sp. z o. o.
  • Oerlemans Foods Polska Sp. z o.o.
  • Rada Rodziców