XIX Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”
24 listopada 2022 r. odbyła się kolejna edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”. Temat „Zima w kuchni i na stole” nawiązywał nie tylko do pory roku, ale również do produktów i przypraw, które warto stosować w tym czasie do produkcji potraw, deserów i napojów.
35 najlepszych uczniów małopolskich szkół startowało w finale konkursu w trzech niezależnych konkurencjach. Kucharze sporządzili wyszukane potrawy z dowolnego mięsa i warzywa strączkowego oraz wybranej co najmniej jednej przyprawy spośród wymienionych: imbir, kurkuma, chili, miód. Cukiernicy sporządzili deser w wersji talerzowej, w którym obowiązkowo należało wykorzystać wybraną co najmniej jedną przyprawę spośród wymienionych: imbir, goździki, chili, miód. Kelnerzy-barmani nakryli stół zgodny z tematem „zima na stole” i wykonali napój bezalkoholowy typu smoothie metodą blenderowania z wykorzystaniem obowiązkowego składnika – dyni.
Patronat honorowy:
Wojewoda Małopolski
Małopolski Kurator Oświaty
Marszałek Województwa Małopolskiego
Prezydent Miasta Krakowa
Krakowska Kongregacja Kupiecka
Patronat merytoryczny:
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowska Szkoła Barmanów
Selgros cash&carry
Sponsorzy:
Wojewoda Małopolski
Małopolski Kurator Oświaty
Marszałek Województwa Małopolskiego
Prezydent Miasta Krakowa
Krakowska Kongregacja Kupiecka
Selgros cash&carry
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowska Szkoła Barmanów
Pan Konrad Korszla
Firma RMGastro
Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”
P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski
Fruit Truck s. c. Marcin Duda, Krzysztof Kawa
Zakład Piekarsko Cukierniczy Wiesław Grabowski
IGLOMEN Sp. z o.o.
Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”
F. H. U. „Kuźniar” Piotr Kuźniar Centrala Kraków – Kokotów
Rada Rodziców Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2
Pracę uczestników oceniali mistrzowie kuchni i cukierni, profesjonalni barmani i przedstawiciele polskiej gastronomii:
p. Jan Filipczyk
p. Tomasz Dziura
p. Marcin Polus
p. Marek Blecharz
p. Piotr Dziadkowiec
p. Mateusz Gola
p. Łukasz Grabowski
p. Konrad Korszla
p. Arkadiusz Ujma
p. Kamil Urbanik
p. Mateusz Zoła
p. Kamila Pluta
p. Kateryna Shkil
Serdecznie dziękujemy Wszystkim za wsparcie i profesjonalną ocenę!
Propozycje młodych adeptów sztuki kulinarnej były bardzo interesujące! Wielość tekstur, połączeń i smaków pozwala na stwierdzenie, że w polskiej gastronomii będzie bardzo smacznie i kreatywnie! Poziom konkursu był bardzo wysoki!
Wyniki konkursu:
W kategorii – kucharz:
I miejsce
Julia Łukasik
Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
II miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
III miejsce
Zespół Szkół nr 2 w Miechowie
Wyróżnienia
Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Amanda Stypka – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Przemysław Czaja – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Dominika Graczyk – Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
Sabina Kwarciak – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach
Weronika Szaruga – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
Dominika Fryda – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Jan Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym
Miłosz Stec – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
Weronika Bibuła – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Dominika Juras – Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini
Antoni Krężel – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
Magdalena Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym
W kategorii – cukiernik:
I miejsce
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
II miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini
III miejsce
Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
Wyróżnienie
Kamil Cygan – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Martyna Górecka – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Karol Gołdyn – Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Natalia Fijołek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Kateryna Drozhevska – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Julia Michalik – Zespół Szkół Nr 1 w Limanowej
Karolina Dzierżęga – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Laura Paździora – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach
Anna Dymała – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
W kategorii – kelner- barman:
I miejsce
Katarzyna Kozyra
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
II miejsce
Aleksandra Fausek
Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
III miejsce
Anna Antolak
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Wyróżnienie
Angelika Klimek – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach
Beniamin Krawczyk – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie
Weronika Rogóż – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Patrycja Cich – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie! Laureatom gratulujemy i już dzisiaj zapraszamy do udziału w następnej XX jubileuszowej edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”!
W murach
najstarszej polskiej szkoły gastronomicznej
organizujemy
Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty”
Głównym celem konkursu jest promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.
Dla współczesnych mistrzów sztuki kulinarnej działania te mogą być również źródłem inspiracji dla nowych pomysłów.
Idea Konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku. Po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, których bardzo interesuje podnoszenie kwalifikacji kelnerskich uczniów.
Celem Konkursu Stół Pięknie Nakryty jest zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.
Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6. W Konkursie mogą brać udział uczniowie wszystkich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim. Nagrody w Konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce (w uzasadnionych przypadkach Komisja Konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia autorom Prac lub/i nagrody specjalne).
W konkursie oceniane są m.in.:
- Prawidłowa sylwetka kucharza – strój ochronny i higiena osobista
- Przygotowanie stanowiska pracy
- Dobór zastawy stołowej
- Dobór elementów dekoracyjnych
- Pomysłowość, aranżacja i estetyka stołu
- Prezentacja i uzasadnienie wyboru poszczególnych elementów nakrycia stołu zgodnych z tematem Konkursu
- Sprawność manualna
- Dobór narzędzi pracy
- Sprawność, zręczność w posługiwaniu się sprzętem
- Świeżość surowców
- Prawidłowość procesów technologicznych
- Higiena pracy
- Opracowanie i przestrzeganie receptury
- Wielkość porcji
- Sposób podania
- Wygląd potrawy, dobór elementów dekoracyjnych
- Dobór naczyń do prezentowanej potrawy
- Smak potrawy
- Tempo pracy
- Efekt pracy
Poprzednie edycje:
Sponsorzy: