fbpx

Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty”

XIX  Małopolski  Konkurs „Stół pięknie nakryty – Zima w kuchni i na stole”

24 listopada 2022 r. odbyła się kolejna edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”. Temat „Zima w kuchni i na stole” nawiązywał nie tylko do pory roku, ale również do produktów i przypraw, które warto stosować w tym czasie do produkcji potraw, deserów i napojów.

35 najlepszych uczniów małopolskich szkół startowało w finale konkursu w trzech niezależnych konkurencjach. Kucharze sporządzili wyszukane potrawy z dowolnego mięsa i warzywa strączkowego oraz wybranej co najmniej jednej przyprawy spośród wymienionych: imbir, kurkuma, chili, miód. Cukiernicy sporządzili deser w wersji talerzowej, w którym obowiązkowo należało wykorzystać wybraną co najmniej jedną przyprawę spośród wymienionych: imbir, goździki, chili, miód. Kelnerzy-barmani nakryli stół zgodny z tematem „zima na stole” i wykonali napój bezalkoholowy typu smoothie metodą blenderowania z wykorzystaniem obowiązkowego składnika – dyni.

Patronat honorowy:

Wojewoda Małopolski

Małopolski Kurator Oświaty

Marszałek Województwa Małopolskiego

Prezydent Miasta Krakowa

Krakowska Kongregacja Kupiecka

Patronat merytoryczny:

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Polska Akademia  Sztuki Kulinarnej

Krakowska Szkoła Barmanów

Selgros cash&carry

Sponsorzy:

Wojewoda Małopolski

Małopolski Kurator Oświaty

Marszałek Województwa Małopolskiego

Prezydent Miasta Krakowa

Krakowska Kongregacja Kupiecka

Selgros cash&carry

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Krakowska Szkoła Barmanów

Pan Konrad Korszla

Firma RMGastro

Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”

P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski

Fruit Truck s. c. Marcin Duda, Krzysztof Kawa

Zakład Piekarsko Cukierniczy Wiesław Grabowski

IGLOMEN Sp. z o.o.

Paweł Pstuś Hurtownia mięsa, wędlin i drobiu „Struś”

F. H. U. „Kuźniar” Piotr Kuźniar Centrala Kraków – Kokotów

Rada Rodziców Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2

Pracę uczestników oceniali mistrzowie kuchni i cukierni, profesjonalni barmani i przedstawiciele polskiej gastronomii:

p. Jan Filipczyk

p. Tomasz Dziura

p. Marcin Polus

p. Marek Blecharz

p. Piotr Dziadkowiec

p. Mateusz Gola

p. Łukasz Grabowski

p. Konrad Korszla

p. Arkadiusz Ujma

p. Kamil Urbanik

p. Mateusz Zoła

p. Kamila Pluta

p. Kateryna Shkil

Serdecznie dziękujemy Wszystkim za wsparcie i profesjonalną ocenę!

Propozycje młodych adeptów sztuki kulinarnej były bardzo interesujące! Wielość tekstur, połączeń i smaków pozwala na stwierdzenie, że w polskiej gastronomii będzie bardzo smacznie i kreatywnie! Poziom konkursu był bardzo wysoki!

Wyniki konkursu:

W kategorii – kucharz:

I miejsce

Julia Łukasik

Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu

 

 

II miejsce

Łucja Plebanek

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

 

 

 

III miejsce

Aleksander Kwiecień

Zespół Szkół nr 2 w Miechowie

 

 

 

Wyróżnienia

Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Amanda Stypka – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Przemysław Czaja – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Dominika Graczyk – Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini

Sabina Kwarciak – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach

Weronika Szaruga – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie

Dominika Fryda – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Jan Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym

Miłosz Stec – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach

Weronika Bibuła – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

Dominika Juras – Zespół Szkół Techniczno-Usługowych w Trzebini

Antoni Krężel – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

Magdalena Łukaszczyk – Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanym

W kategorii – cukiernik:

I miejsce

Krystian Brończyk

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach

 

 

 

II miejsce

Alicja Dworak

Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini

 

 

 

III miejsce

Klaudia Juszczyk

Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie

 

 

 

Wyróżnienie

Kamil  Cygan – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Martyna Górecka – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Karol Gołdyn – Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu

Natalia Fijołek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Kateryna Drozhevska – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

Julia Michalik – Zespół Szkół Nr 1 w Limanowej

Karolina Dzierżęga – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Laura Paździora – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach

Anna Dymała – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

W kategorii – kelner- barman:

I miejsce

Katarzyna Kozyra

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

II miejsce

Aleksandra Fausek

Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie

III miejsce

Anna Antolak

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Wyróżnienie

Angelika Klimek – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach

Beniamin Krawczyk – Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy nr 1 w Krakowie

Weronika Rogóż – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

Patrycja  Cich – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim za zaangażowanie! Laureatom gratulujemy i już dzisiaj zapraszamy do udziału w następnej XX jubileuszowej edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”!

 

 


W murach
najstarszej polskiej szkoły gastronomicznej
organizujemy

Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty”

Głównym celem konkursu jest promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.

Dla współczesnych mistrzów sztuki kulinarnej działania te mogą być również źródłem inspiracji dla nowych pomysłów.

Idea Konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku. Po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, których bardzo interesuje podnoszenie kwalifikacji kelnerskich uczniów.

Celem Konkursu Stół Pięknie Nakryty jest zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.

Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6. W Konkursie mogą brać udział uczniowie wszystkich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim. Nagrody w Konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce (w uzasadnionych przypadkach Komisja Konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia autorom Prac lub/i nagrody specjalne).


W konkursie oceniane są m.in.:

  • Prawidłowa sylwetka kucharza – strój ochronny i higiena osobista
  • Przygotowanie stanowiska pracy
  • Dobór zastawy stołowej
  • Dobór elementów dekoracyjnych
  • Pomysłowość, aranżacja i estetyka stołu
  • Prezentacja i uzasadnienie wyboru poszczególnych elementów nakrycia stołu zgodnych z tematem Konkursu
  • Sprawność manualna
  • Dobór narzędzi pracy
  • Sprawność, zręczność w posługiwaniu się sprzętem
  • Świeżość surowców
  • Prawidłowość procesów technologicznych
  • Higiena pracy
  • Opracowanie i przestrzeganie receptury
  • Wielkość porcji
  • Sposób podania
  • Wygląd potrawy, dobór elementów dekoracyjnych
  • Dobór naczyń do prezentowanej potrawy
  • Smak potrawy
  • Tempo pracy
  • Efekt pracy

Poprzednie edycje:


Sponsorzy: