fbpx

Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty”

Zaproszenie XVIII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”

Zaproszenie

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie ma przyjemność zaprosić uczniów małopolskich szkół gastronomicznych i hotelarskich do udziału w

XVIII edycji Małopolskiego Konkursu

„Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”

który odbędzie się w dniu 25 listopada 2021 r.

Po zapoznaniu się z regulaminem, który znajduje się na stronie internetowej szkoły https://zsgnr2krakow.pl prosimy uczestników o przesyłanie pocztą elektroniczną na adres:  mkstolpieknienakryty@zsg2.pl lub składanie osobiste zgłoszeń do konkursu bez receptury do dnia 05.11.2021 r. na adres:

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 

30-523 Kraków

ul. Zamoyskiego 6

Tel/fax: 12 656 04 04 lub 12 423 62 36

Osoba do kontaktu: mgr Grażyna Kumorek-Mastalerz 603 998 804

Życząc Państwu i Waszym uczniom dużo sukcesów zawodowych, zachęcamy do udziału w XVIII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – Powrót do natury w kuchni i na stole”. W tej edycji nawiązujemy do wykorzystania we wszystkich konkurencjach przede wszystkim naturalnych składników. Proponujemy trzy niezależne konkurencje osobno oceniane i nagradzane. Uczestnicy kucharze sporządzą wyszukane potrawy z różnych gatunków ziemniaka oraz świeżych ziół, kelnerzy-barmani nakryją stół zgodny z tematem udekorowany elementami naturalnymi/ekologicznymi (stół, na którym nie znajdziemy plastiku lecz naturalne kwiaty, owoce, warzywa, zioła…) i wykonają napój bezalkoholowy typu smoothie minimum 100 ml metodą blenderowania, cukiernicy sporządzą deser w wersji talerzowej, w którym obowiązkowo należy wykorzystać dowolnie wybrane warzywo i owoc. Kładziemy zatem nacisk na naturalne surowce i ograniczone stosowanie produktów sztucznie wytworzonych. Celem konkursu jest zainteresowanie młodzieży doskonaleniem swoich umiejętności zawodowych oraz promowaniem produktów naturalnych pojawiających się dzisiaj na stole.

Zachęcamy też młodzież do kreatywnej prezentacji stołu udekorowanego elementami naturalnymi/ekologicznymi oraz sporządzenia wykwintnych potraw, deserów i napojów z wykorzystaniem naturalnych surowców. Mamy nadzieję, że konkurs pozwoli uczestnikom na rozwój zawodowy, zachęci ich do doskonalenia oraz podejmowania wyzwań, jakim kucharz, kelner-barman i cukiernik musi sprostać we współczesnej gastronomii.

Z poważaniem

Andrzej Ptasznik

Dyrektor Szkoły

Lista załączników

Scan Pismo przewodnie XVIII Małopolski Konkurs Stół pięknie nak

Scan Program Konkursu

XVIII MałopolskiKonkurs Stół pięknie nakryty Regulamin


W murach
najstarszej polskiej szkoły gastronomicznej
organizujemy

Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty”

Głównym celem konkursu jest promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.

Dla współczesnych mistrzów sztuki kulinarnej działania te mogą być również źródłem inspiracji dla nowych pomysłów.

Idea Konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku. Po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, których bardzo interesuje podnoszenie kwalifikacji kelnerskich uczniów.

Celem Konkursu Stół Pięknie Nakryty jest zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.

Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6. W Konkursie mogą brać udział uczniowie wszystkich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim. Nagrody w Konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce (w uzasadnionych przypadkach Komisja Konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia autorom Prac lub/i nagrody specjalne).


W konkursie oceniane są m.in.:

  • Prawidłowa sylwetka kucharza – strój ochronny i higiena osobista
  • Przygotowanie stanowiska pracy
  • Dobór zastawy stołowej
  • Dobór elementów dekoracyjnych
  • Pomysłowość, aranżacja i estetyka stołu
  • Prezentacja i uzasadnienie wyboru poszczególnych elementów nakrycia stołu zgodnych z tematem Konkursu
  • Sprawność manualna
  • Dobór narzędzi pracy
  • Sprawność, zręczność w posługiwaniu się sprzętem
  • Świeżość surowców
  • Prawidłowość procesów technologicznych
  • Higiena pracy
  • Opracowanie i przestrzeganie receptury
  • Wielkość porcji
  • Sposób podania
  • Wygląd potrawy, dobór elementów dekoracyjnych
  • Dobór naczyń do prezentowanej potrawy
  • Smak potrawy
  • Tempo pracy
  • Efekt pracy

Poprzednie edycje:


Sponsorzy: