Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe organizowane w ZSG nr 2
Tegoroczna produkcja pierniczków w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2! W tym roku przygotowania do produkcji pierników rozpoczęły się jeszcze w listopadzie. Tradycyjne ciasto dojrzewało przez kilka tygodni. Później pod opieką kierownika warsztatu szkolnego Grażyny Kumorek-Mastalerz i mgr Barbary Kumorek uczniowie klas cukierniczych i uczestnicy kwalifikacyjnego kursu SPC.01 formowali i wypiekali pierniki. Wielu uczniów miało okazję uczyć się techniki lukrowania. Powstały renifery, bałwanki, aniołki, choinki płaskie i przestrzenne, małe i duże, dzwonki, rękawiczki, gwiazdki i bombki. Jednak największą uwagę zarówno uczniów, jak i Gości w naszej szkolnej restauracji Pokusa przykuła dużych rozmiarów choinka i chatka 3D. Pani kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz uczyła każdą chętną osobę sztuki lukrowania. Ozdobiona przez nią chatka jest ozdobą naszej restauracji w ten świąteczny czas. Tegoroczna produkcja pierniczków w naszej szkole dowiodła, że nie tylko nauczyciele dbają o podtrzymywanie tradycji kulinarnych, ale również młodzież. Do takich działań włączył się również samorząd szkolny. Wszystkim bardzo dziękujemy za wspólnie spędzony czas, twórczy i efektywny przy świątecznych piernikach oraz piosenkach!