Dnia 4 marca odbył się XXIII finał Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „Przypomnieć zapomniane”.
Nasza Szkoła wystawiła pełną reprezentację, we wszystkich z czterech kategoriach konkursowych.
W kategorii kelner reprezentowały nas uczennice klasy III ep Sara Habrat i Weronika Komenda. Przygotowały niezwykle elegancki stół „Wspomnień czar”. Jak zapewniało nas wielu gości konkursu właśnie przy takim stole chętnie usiedliby, próbując przypomnieć sobie zapomniane potrawy z kuchni małopolskiej.
W kategorii barman godnie prezentowała się debiutantka w tej dyscyplinie, Katarzyna Kozyra z klasy 3 cp. Przygotowała long drink „Renesans smaku” bazujący na soku ze świeżego buraka, grapefruita i cytryny o niezwykłym różanym aromacie.
W kategorii kucharz swoje umiejętności zaprezentowała uczennica klasy 3 cg Julia Legieć. Zakąska Julii świetnie wpisała się w w temat tegorocznego konkursu. Cieszyła zarówno oko jak i podniebienie zaproszonych do degustacji gości.
W kategorii cukiernik na tegorocznym konkursie wystąpiła uczennica klasy 3 ag Marcelina Stryjak. Przygotowała dwie prace konkursowe, niezwykle smaczną wykonała „Szarlotkę z masą orzechową i bezą włoską” oraz torcik śmietanowy dekorowany owocami.
Nasz kobiecy team spisał się świetnie. Dziewczęta zdobyły wyróżnienia w swoich kategoriach. Serdecznie gratulujemy.
Opiekę nad uczestnikami konkursu sprawowały Panie: prof. Iwona Kwapiszewska, prof. Małgorzata Smęda, prof. Anna Kuć i prof. Barbara Kumorek.