fbpx

Dnia 4 marca odbył się XXIII finał Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „Przypomnieć zapomniane”.

Nasza Szkoła wystawiła pełną reprezentację, we wszystkich z czterech kategoriach konkursowych.

W kategorii kelner reprezentowały nas uczennice klasy III ep Sara Habrat i Weronika Komenda. Przygotowały niezwykle elegancki stół „Wspomnień czar”. Jak zapewniało nas wielu gości konkursu właśnie przy takim stole chętnie usiedliby, próbując przypomnieć sobie zapomniane potrawy z kuchni małopolskiej.

W kategorii barman godnie prezentowała się debiutantka w tej dyscyplinie, Katarzyna Kozyra z klasy 3 cp. Przygotowała long drink „Renesans smaku” bazujący na soku ze świeżego buraka, grapefruita i cytryny o niezwykłym różanym aromacie.

W kategorii kucharz swoje umiejętności zaprezentowała uczennica klasy 3 cg Julia Legieć.  Zakąska Julii świetnie wpisała się w  w temat tegorocznego konkursu. Cieszyła zarówno oko jak i podniebienie zaproszonych do degustacji gości.

W kategorii cukiernik na tegorocznym konkursie wystąpiła uczennica klasy 3 ag Marcelina Stryjak. Przygotowała dwie prace konkursowe, niezwykle smaczną wykonała „Szarlotkę z masą orzechową i bezą włoską” oraz torcik śmietanowy dekorowany owocami.

Nasz kobiecy team spisał się świetnie. Dziewczęta zdobyły wyróżnienia w swoich kategoriach. Serdecznie gratulujemy.

Opiekę nad uczestnikami konkursu sprawowały Panie: prof. Iwona Kwapiszewska, prof. Małgorzata Smęda, prof. Anna Kuć i prof. Barbara Kumorek.