fbpx

Branżowa Szkoła I stopnia nr 10

 

 

 

KUCHARZ z elementami kuchni świata

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów

 

KWALIFIKACJE:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
    kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

 

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • Restauracja Pokusa
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości
    pracownia usług gastronomicznych

KELNER z elementami serwisu specjalnego

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
  • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
  • sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
  • rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
  • wykonywania czynności baristycznych

 

Uczeń w ramach innowacji:

  • poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich;
  • uczy się dobierać wina do potraw;
  • przygotuje się do profesjonalnego serwisu win.

 

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

 

BAZA DYDAKTYCZNA:

pracownia gastronomiczna
pracownia obsługi konsumenta
pracownia ćwiczeń praktycznych


CUKIERNIK z elementami nowoczesnych technik dekorowania

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów cukierniczych;
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
  • dekorowania wyrobów cukierniczych.

Uczeń:

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
  • potrafi rozliczać zużycie surowców;
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

 

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
  • wytwórnie ciast;
  • zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
  • lodziarnie;
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
  • własny zakład cukierniczy.