„Różnorodność europejskich serów” W ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży: turystyczno-gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie,

W ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży: turystyczno-gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, dn. 17.11.2018 r przeprowadził kurs gastronomiczny pn. „Różnorodność europejskich serów” . Tego dnia uczniowie dnia  poznawali sery – ogromna różnorodność, z wielu krajów Europy. Przygotowali nie tylko francuską „deskę serów”, na której znalazło się wiele najbardziej znanych gatunków. Wykonywali potrawy, w których ser jest jednym, czasem głównym składnikiem. Były dania z kuchni włoskiej ( conchiglie alla Parmigiana), francuskie      ( qiuche cebulowa), wykwintne zakąski ( kulki z winogron w mieszance serów, kozi ser panierowany), dania zasadnicze ( polędwiczki nadziewane serem i podane z sosem serowym) oraz słodkości ( muffiny z dodatkiem ricotty oraz tiramisu, podane jednoporcjowo). Różne smaki serów znakomicie ze sobą współgrały, potrawy były oryginalne, czasem zaskakująco proste w wykonaniu, a bardzo efektowne i smakowite. Używali mnóstwa ziół, jako dodatków smakowych i elementów dekoracyjnych. Pachniało bazylią i majerankiem.

Królowały typowe dodatki do serów: orzechy i winogrona. To były bardzo ciekawe i oryginalne zajęcia.