Projekt „Rok w gastronomii”

Corocznie, w ramach projektu „Rok w gastronomii” w naszej szkole realizowany jest staż zawodowy nauczycieli i uczniów z Pragi oraz Koszyc.

W tym roku z uczniami przyjechali nauczyciele języka angielskiego Panie TATIANA CHUDÁ
i VÁCLAVA DABROWSKÁ. Celem tegorocznego stażu dla nauczycieli było poznanie polskiego systemu edukacji, doskonalenie metodyczne poprzez obserwację lekcji, wymiana doświadczeń w zakresie integracji zawodowej i kulturowej nauczycieli krajów partnerskich oraz przełamywanie barier komunikacyjnych.

Uczniowie: KLÁRA  ŠREJBEROVÁ, TEREZA GOLDOVÁ, MARTIN FRANC i TOMÁŠ ADAMČIK odbywali praktykę zawodową w warsztacie szkolnym „Pokusa” przygotowując potrawy kuchni polskiej i regionalnej. Uczestniczyli w lekcjach technologii gastronomicznej oraz przedmiotów ogólnych. Celem stażu było podniesienie praktycznych umiejętności i kompetencji zawodowych uczniów, wymiana doświadczeń w zakresie integracji zawodowej, poznanie kuchni polskiej i kuchni regionalnej. Podczas wizyty zawodoznawczej w Hotelu „Radisson Blu” uczniowie mogli poznać nowe trendy w hotelarstwie i  gastronomii.

Goście zwiedzali Kraków m.in. Zamek Królewski na Wawelu, Kazimierz, spacerowali Drogą Królewską. Wizyta w Fabryce Schindlera była okazją do poznania historii Krakowa okresu II wojny światowej i krakowskich Żydów. Duże wrażenie na naszych gościach wywarł szlak turystyczny w podziemiach Rynku Głównego „Śladami europejskiej tożsamości Krakowa”.
W programie pobytu był także czas na rozrywkę oraz rywalizację w nowej krakowskiej kręgielni.

Podsumowaniem stażu był wspólny obiad i wręczenie certyfikatów.