Mikser Kulinarny-Akademia Inspiracji Kraków

Mikser Kulinarny – Akademia Inspiracji Kraków

30.10.2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 klas od pierwszej do czwartej pod opieką mgr Grażyny Kumorek-Mastalerz wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie.

Pierwszą część szkolenia prowadziły panie: Agnieszka Korus i Adriana Gregorczyk-Opolka. „Rekrutacja CV, jak dobrze wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej” – to temat, z którym młodzież zmierzyła się podczas tego spotkania. Nasi uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie podczas wstępnego quizu, kilkanaście osób dostało nagrody. Praktyczna wiedza zdobyta prosto od pań – rekruterek na pewno pomoże młodzieży dobrze przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej i napisać prawidłowo CV.

W drugiej części warsztatów przeszliśmy do części praktycznej. Najpierw pan Zbigniew Sonik – szef kuchni Akademii Inspiracji – przedstawił składniki, z których wyczaruje dla nas potrawy ze swoim nowym pomocnikiem – uczniem klasy 3 a Jakubem Cyganikiem. Składniki były ciekawe i mało spotykane, choć polskie m. in. czarny bez w różnych wydaniach i głóg. Wspólnie sporządzili jesiotra w tempurze na purée z dyni, białego buraka i kiszonej kapusty w towarzystwie popcornu, czarnego bzu oraz suszonej i… kiszonej cytryny. Druga potrawa była równie imponująca. Jakub sporządził fileta z pstrąga, bastowanego masłem. Podał go na pieczonej dyni, pietruszce i cebuli z sosem z głogu, suszonym, mrożonym awokado oraz chipsem ziemniaczanym z czarnuszką i ziarnami słonecznika. Mieliśmy okazję spróbować kiszone cytryny, śliwki i cebulę. Nowe smaki były ciekawe i godne polecenia. Później pan Jan Filipczyk – szef kuchni Restauracji „Cichy Potok” przygotował z uczennicą klasy 2 a Heleną Kaim dwie tradycyjne potrawy z wykorzystaniem metody sous vide. Na jednym talerzu podali jagnięcinę w towarzystwie pianki z wina i purée z groszku z miętą. Na drugim talerzu wydano kaczkę marynowaną w herbacie z owoców leśnych i rozmarynie na purée z marchewki z karmelizowanymi jabłkami i wiśniowym sosem.

Warsztaty były bardzo ciekawe i pełne smaku! Produkty, różne możliwości przygotowania ich, łączenia i wydania z pewnością będą inspiracją dla naszych uczniów!

Zapraszamy do galerii zdjęć.