Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty”

Serdecznie zapraszamy na XVI edycję Stół Pięknie Nakryty

 

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie

Technikum Gastronomiczne nr 11; Branżowa Szkoła I Stopnia nr 10

30-523 Kraków, ul. Zamoyskiego 6

tel. sekretariat 12 656- 04-04

fax.  12 656-04-04

 e-mail: zsgnr2@poczta.onet.pl

zsgnr2krakow.pl

Kształcimy w zawodach:

technik żywienia i usług gastronomicznych

technik usług kelnerskich

kucharz

cukiernik

                                                                             Kraków, 01.10.2019 r.

Zaproszenie

Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie ma przyjemność zaprosić uczniów małopolskich szkół gastronomicznych i hotelarskich do udziału w

XVI edycji Małopolskiego Konkursu

„Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole”,

który odbędzie się w dniu 28 listopada 2019 r.

Po zapoznaniu się z regulaminem, który znajduje się na stronie internetowej szkoły http://zsgnr2krakow.pl prosimy uczestników o przesyłanie pocztą elektroniczną na adres: zsgnr2@poczta.onet.pl lub składanie osobiste zgłoszeń do konkursu do dnia 31.10.2019 r. na adres:

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2

30-523 Kraków

ul. Zamoyskiego 6

Tel/fax: 12 656 04 04 lub 12 423 62 36

Życząc Państwu i Waszym uczniom dużo sukcesów zawodowych, zachęcamy do udziału
w XVI edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole”. W tej edycji proponujemy 3 niezależne konkurencje osobno oceniane i nagradzane. Uczestnicy kucharze sporządzą wyszukane potrawy z przegrzebek zakupionych przez organizatora, kelnerzy-barmani nakryją stół zgodny z tematem i wykonają napój z wykorzystaniem 1 składnika z kosza przygotowanego przez organizatora, cukiernicy sporządzą mono-desery z wykorzystaniem mąki kokosowej, przygotowanej przez organizatora. Celem konkursu jest zainteresowanie młodzieży doskonaleniem swoich umiejętności zawodowych oraz promowaniem produktów rzadziej pojawiających się na krakowskim stole. W tegorocznej edycji chcemy szczególnie podkreślić fakt, że Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej.

Zachęcamy też młodzież do pokazania ich wyobrażenia o krakowskim stole oraz sporządzenia wykwintnych potraw i deserów z wykorzystaniem produktów zapewnionych przez Organizatora. Mamy nadzieję, że konkurs ten pozwoli uczestnikom na rozwój zawodowy, zachęci ich do doskonalenia oraz podejmowania wyzwań, jakim kucharz, kelner i cukiernik musi sprostać we współczesnej gastronomii.

Osoba do kontaktu: mgr Grażyna Kumorek-Mastalerz 603 998 804

 

Z poważaniem Dyrektor Szkoły

mgr Andrzej Ptasznik

Scan pisma przewodniego XVII edycji Stół Pięknie Nakryty 2019

Scan regulaminu Stół Pięknie Nakryty 2019


W murach
najstarszej polskiej szkoły gastronomicznej
organizujemy

Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty”

Głównym celem konkursu jest promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.

Dla współczesnych mistrzów sztuki kulinarnej działania te mogą być również źródłem inspiracji dla nowych pomysłów.

Idea Konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku. Po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, których bardzo interesuje podnoszenie kwalifikacji kelnerskich uczniów.

Celem Konkursu Stół Pięknie Nakryty jest zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.

Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6. W Konkursie mogą brać udział uczniowie wszystkich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim. Nagrody w Konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce (w uzasadnionych przypadkach Komisja Konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia autorom Prac lub/i nagrody specjalne).


W konkursie oceniane są m.in.:

  • Prawidłowa sylwetka kucharza – strój ochronny i higiena osobista
  • Przygotowanie stanowiska pracy
  • Dobór zastawy stołowej
  • Dobór elementów dekoracyjnych
  • Pomysłowość, aranżacja i estetyka stołu
  • Prezentacja i uzasadnienie wyboru poszczególnych elementów nakrycia stołu zgodnych z tematem Konkursu
  • Sprawność manualna
  • Dobór narzędzi pracy
  • Sprawność, zręczność w posługiwaniu się sprzętem
  • Świeżość surowców
  • Prawidłowość procesów technologicznych
  • Higiena pracy
  • Opracowanie i przestrzeganie receptury
  • Wielkość porcji
  • Sposób podania
  • Wygląd potrawy, dobór elementów dekoracyjnych
  • Dobór naczyń do prezentowanej potrawy
  • Smak potrawy
  • Tempo pracy
  • Efekt pracy

Poprzednie edycje:


Sponsorzy: