Małopolski konkurs „Stół pięknie nakryty”

XVI Małopolski Konkurs ,,Stół pięknie nakryty – Kuchnia europejska na krakowskim stole”

XVI Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska
na krakowskim stole”

28.11.2019 r. odbyła się kolejna edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”. W tegorocznej edycji chcieliśmy szczególnie podkreślić fakt, że Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej. Temat „europejska kuchnia na krakowskim stole” wcale nie był łatwy. Postawiliśmy na produkty obowiązkowe mniej spotykane w naszej kuchni, ale równocześnie atrakcyjne i mające wysoką wartość odżywczą: przegrzebki – małże świętego Jakuba oraz mąkę kokosową.

W tym roku zaproponowaliśmy uczestnikom możliwość udziału w trzech konkurencjach: cukiernika, kelnera-barmana i kucharza. Do konkursu przystąpiło 34 najlepszych uczniów z 14 szkół małopolskich!

Zakład Doskonalenia Zawodowego w Andrychowie
Cukiernik: Nikoletta Komendera
Cukiernik: Klaudia Moskwik
Opiekun: Jacek Stuglik

Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach
Cukiernik: Magdalena Szczepanek
Cukiernik: Paulina Dynda
Opiekunowie: Lucyna Prorok i Ewa Myszkowska

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Kucharz: Katarzyna Wędzony
Kelner-barman: Mateusz Czech
Cukiernik: Wiktoria Sermanowicz
Opiekunowie: Agnieszka Siembida i Halina Waniec

Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
Kelner: Dorota Stefaniak
Opiekun: Agata Kosowicz

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Kucharz: Kamila Tsavner
Kelner-barman: Julia Dyrla
Cukiernik: Michał Szor
Opiekunowie: Bogumiła Podgórska, Małgorzata Kosek-Ankus i Dorota Janus

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Kucharz: Marcin Blasiński
Kucharz: Szymon Burzyński
Kelner-barman: Aleksandra Wiertel
Cukiernik: Milena Tyrczyńska
Opiekunowie: Marta Korfel, Grażyna Kumorek-Mastalerz, Iwona Kwapiszewska i Barbara Kumorek

Zespół Szkół w Łącku
Kelner-barman: Natalia Marek
Opiekun: Maria Pogwizd

Prywatne Technikum w Myślenicach
Kucharz: Mateusz Płoszczyca
Opiekun: Małgorzata Hundla-Wawok

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
Kucharz: Marcelina Leśniak
Kelner-barman: Wiktor Skorut
Cukiernik: Kinga Wojtyca
Opiekunowie: Jakub Fraś, Małgorzata Bergel i Barbara Latocha

Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Kucharz: Dominik Jeleński
Kelner: Patryk Pycha
Cukiernik: Justyna Porębska
Cukiernik: Monika Lizoń
Opiekunowie: Jadwiga Klimczak, Aneta Durlak-Jamro, Krystyna Michalik i Anna Opiło

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu
Kucharz: Mateusz Furczoń
Cukiernik: Małgorzata Kowalcze
Opiekunowie: Robert Stanek i Łukasz Fudala

Zespół Szkół w Piotrkowicach Małych
Kucharz: Jakub Ochęduszko
Kucharz: Julia Bętkowska
Kucharz: Nikola Nawrot
Opiekunowie: Jolanta Forma

Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Kucharz: Dominik Przebinda
Kelner – barman: Renata Stokłosa
Cukiernik: Konrad Krzanowski
Opiekunowie: Krzysztof Maciejowski i Daniel Dyrcz

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
Kucharz: Konrad Zymuła
Cukiernik: Tomasz Wantuch
Opiekunowie: Aleksandra Szczygiełek, Elżbieta Duda-Drożdż i Agnieszka Migdał

Serdecznie dziękujemy wszystkim nauczycielom za przygotowanie uczniów do konkursu! Dzisiaj sukces osiągnęli wszyscy. Uczestnicy pokazali, ze mają najlepszych nauczycieli.

„Sukces nauczyciela jest w rękach ucznia, nie odwrotnie”

Carlos Ruiz Zafón

Zarówno pracę uczestników, jak i jej efekty końcowe oceniali sami najlepsi profesjonaliści w dziedzinie gastronomii: szefowie kuchni, cukiernicy, kelnerzy i barmani. Serdecznie dziękujemy za Państwa trud i wskazówki dla młodych adeptów sztuki kulinarnej!

Wyniki w kategorii cukiernik:

1 miejsce: Kinga Wojtyca – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

2 miejsce: Tomasz Wantuch – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

3 miejsce: Milena Tryczyńska – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Wyniki w kategorii kelner:

1 miejsce: Kinga Siwiec – Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej

2 miejsce: Dorota Stefaniak – Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie

3 miejsce: Aleksandra Wiertel – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Wyniki w kategorii kucharz:

1 miejsce: Dominik Jeleński – Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu

2 miejsce: Szymon Burzyński – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

3 miejsce: Mateusz Furczoń – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Wszystkim uczestnikom gratulujemy!

Galę XVI Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole” swoją obecnością uświetnili zaproszeni Goście:

Zastępca Prezydenta ds. Edukacji i Sportu – Anna Korfel-Jasińska

Dyrektor Wydziału Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty – Dorota Skwarek

Dyrektora Wydziału Organizacyjnego Kuratorium Oświaty – Wanda Brześcińska

Dyrektor Firmy Selgros w Krakowie – Andrzej Kras

Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – Małgorzata Matysik

Była Wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 – Jolanta Gniewek

Kierownik Sprzedaży Horeca– Bartosz Szostak

Przedstawiciel Handlowy Firmy Selgros – Robert Świetlik

Serdecznie dziękujemy za przybycie! Państwa obecność z pewnością podniosła rangę naszego konkursu!

Patronat honorowy:

Wojewoda Małopolski

 

Małopolski Kurator Oświaty

 

Marszałek Województwa Małopolskiego

 

 

Prezydent Miasta Krakowa

 

Krakowska Kongregacja Kupiecka

 

Patronat medialny:

 

Patronat merytoryczny:

Selgros cash&carry

Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

 

 

Sponsorzy:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restauracja „Wierzynek”

 

Restauracja „Szara Gęś” Michał Stężalski

 

Restauracja Nota Resto by Tomasz Leśniak

 

Restauracja Art

 

PMX Distribution Sp. z o. o.

 

Firma Handlowo-Usługowa „Magda”

 

Platforma Cookpad

 

Tłocznia Owoców Pawłowski

 

P.H.U. Sprocket Grzegorz Barski, Jerzy Koprowski

 

F.H.U. Anna Duda

 

Piekarnia Wiesław Grabowski

 

 

„Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest: nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi”

Jan Paweł II

Jeszcze raz dziękujemy Wszystkim zaangażowanym w organizację XVI Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty – kuchnia europejska na krakowskim stole”!

Zapraszamy do galerii zdjęć.


W murach
najstarszej polskiej szkoły gastronomicznej
organizujemy

Małopolski Konkurs
„Stół Pięknie Nakryty”

Głównym celem konkursu jest promowanie tradycji kulinarnych przy stole, poszerzanie wiedzy na temat polskich produktów tradycyjnych i regionalnych oraz doskonalenie umiejętności zawodowych uczestników.

Dla współczesnych mistrzów sztuki kulinarnej działania te mogą być również źródłem inspiracji dla nowych pomysłów.

Idea Konkursu „Stół pięknie nakryty” narodziła się 2005 roku. Po raz pierwszy zorganizowało go grono nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida, których bardzo interesuje podnoszenie kwalifikacji kelnerskich uczniów.

Celem Konkursu Stół Pięknie Nakryty jest zainteresowanie uczniów doskonaleniem umiejętności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, inspirowanie młodych kucharzy i kelnerów oraz podnoszenia ich kwalifikacji zawodowych.

Organizatorem Konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. O. Bujwida w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6. W Konkursie mogą brać udział uczniowie wszystkich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim. Nagrody w Konkursie będą przyznane: za pierwsze, drugie i trzecie miejsce (w uzasadnionych przypadkach Komisja Konkursowa może przyznać specjalne wyróżnienia autorom Prac lub/i nagrody specjalne).


W konkursie oceniane są m.in.:

  • Prawidłowa sylwetka kucharza – strój ochronny i higiena osobista
  • Przygotowanie stanowiska pracy
  • Dobór zastawy stołowej
  • Dobór elementów dekoracyjnych
  • Pomysłowość, aranżacja i estetyka stołu
  • Prezentacja i uzasadnienie wyboru poszczególnych elementów nakrycia stołu zgodnych z tematem Konkursu
  • Sprawność manualna
  • Dobór narzędzi pracy
  • Sprawność, zręczność w posługiwaniu się sprzętem
  • Świeżość surowców
  • Prawidłowość procesów technologicznych
  • Higiena pracy
  • Opracowanie i przestrzeganie receptury
  • Wielkość porcji
  • Sposób podania
  • Wygląd potrawy, dobór elementów dekoracyjnych
  • Dobór naczyń do prezentowanej potrawy
  • Smak potrawy
  • Tempo pracy
  • Efekt pracy

Poprzednie edycje:


Sponsorzy: