fbpx

Konkurs na obwarzanka

Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019!

Europejska Akademia Gastronomiczna zadecydowała, iż to właśnie Kraków powinien stać się pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Tytuł przyznano po raz pierwszy w historii!

O przyznaniu tytułu poinformowali 28 czerwca 2018 r. podczas konferencji prasowej w Urzędzie Miasta Krakowa Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej – Rafael Anson wraz z Prezydentem Miasta Krakowa Jackiem Majchrowskim. Wtedy też podpisany został stosowny list intencyjny. Tym samym Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019.

Powodów tej decyzji możemy dopatrywać się w wielu czynnikach: to właśnie Kraków jako jedno z dwóch polskich miast pojawia się na kartach słynnego przewodnika Michelin, gdzie wyróżnionych zostało 26 krakowskich restauracji. Niemal dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gaullt et Millau, a 8 rekomendował Slow Food Polska. Niewątpliwie Kraków posiada liczne zasoby, które zapewniły ten sukces – historyczne przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a także gościnność i miłą atmosferę. Krakowskie genius loci jest obecne także w gastronomii na Rynku Głównym, nad Wisłą, w uliczkach Kazimierza – w historycznych wnętrzach potrawy smakują naprawdę wyjątkowo. Z Krakowa wywodzą się też znani szefowie kuchni: Adam Chrząstowski, Rafał Targosz czy Marcin Filipkiewicz –wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem Szefa Przyszłości (Chef de l’Avenir).

W ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń m.in. kongres gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.

Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przyrządzaniu dań w różnych światowych restauracjach, co będzie można śledzić za pomocą transmisji internetowej, a tematem przewodnim będzie kuchnia Krakowa i Polski. Dodatkowo miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na rok 2019 oraz kolejne lata. Obok istniejących już Krakowskich Zapustów, Festiwalu Pierogów, czy ścieżek „kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara oraz Jarmarku Świętojańskiego, powstaną nowe projekty, związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego i akademickiego, czy jedzenia ulicznego – już w średniowieczu działały na ulicach Krakowa faryny (przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców i żaków), a „odkryta na nowo” maczanka po krakowsku była przysmakiem krakowskich fiakrów już w XVII wieku.

My jako szkoła zapraszamy chętnych na konkurs na przepis z wykorzystaniem obwarzanka krakowskiego.


Warsztaty kulinarne dla naszych uczniów prowadzone przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej!

Warsztaty kulinarne dla naszych uczniów prowadzone przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej!

W tym roku Europejska Akademia Gastronomiczna przyznała miastu Kraków tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. To zobowiązuje nas do promowania rodzimego dziedzictwa kulinarnego.

12.04.2019 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne. Bohaterem numer 1 na talerzu był tradycyjny obwarzanek krakowski! Pan Jan Filipczyk z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej pokazywał, jak wiele smacznych potraw można sporządzić z obwarzankiem. Na talerzu pojawiła się polędwica, ryba, kurczak wędzony, sery i warzywa. Były również długie dyskusje o tym, jakie produkty tradycyjne naszego regionu można zastosować do produkcji dań z obwarzankiem. Pomysłów było bardzo wiele. Uczniowie wyszli z zajęć bardzo zadowoleni!

Dziękujemy bardzo za zorganizowanie tych warsztatów Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej!


 

 

Termin konkursu 09.05.2019 r.

Konkurs odbędzie się w pracowniach technologicznych Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 w Krakowie 09.05.2019 roku o godzinach 12³º-16ºº

Jednym z podstawowych założeń konkursu jest promocja szeroko pojętego dziedzictwa kulinarnego.

1.      Cele konkursu:

a)    zainteresowanie młodzieży kulinarnym dziedzictwem kulturowym związanym krakowską tradycją gastronomiczną

b)   zachęcenie młodzieży do zgłębiana wiedzy o produktach regionalnych oraz tradycyjnych
z regionu

 

Więcej informacji Kraków Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019! http://kulinarny.krakow.pl/