Finał Konkursu podczas Święta Obwarzanka!

Finał Konkursu podczas Święta Obwarzanka!

18.05.2019 roku na Małym Rynku wzięliśmy udział w Święcie Obwarzanka. Organizatorzy przygotowali szereg atrakcji dla mieszkańców Krakowa i turystów. Żywe Muzeum Obwarzanka prowadziło warsztaty, podczas których można było poznać historię obwarzanka, sporządzić go własnoręcznie i spróbować. Dla dzieci zorganizowano różne zabawy i pamiątki z obwarzankiem.

Kraków został wybrany na Europejską stolicę Kultury Gastronomicznej. Tytuł ten przyznała Europejska Akademia Gastronomiczna. Jednym z podstawowych założeń projektu jest promocja szeroko pojętego dziedzictwa kulinarnego. Laureaci (uczniowie naszej szkoły) konkursu, zorganizowanego w związku z promocją dziedzictwa kulinarnego przez Urząd Miasta Krakowa i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2, przygotowali swoje potrawy raz jeszcze. Zacne Jury w składzie: Piotr Sabala – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Krzysztof Gawlik, Jan Filipczyk Adam Chrząstowski, dziennikarka Barbara Tekieli, dziennikarka i autorka przewodników, także kulinarnych – Elżbieta Tomczyk-Miczka oraz gość specjalny: twórczyni kulinarnej turystyki – Lucy Margaret Long ocenili potrawy.
W degustacji wzięli również udział: Anna Korfel-Jasińska – Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa do spraw Edukacji, Sportu i Turystyki oraz Dyrektor Wydziału Turystyki Miasta Krakowa – Elżbieta Kantor oraz Dyrektor Szkoły Etykiety – Wojciech S. Wocław, oraz Dyrektor Szkoły Andrzej Ptasznik.  Potrawy były nie tylko smaczne, ale również efektowne!

Na scenie ogłoszono wyniki:

I miejsce – Wiktoria Wojcieszko

II miejsce – Dmytro Stadnyk

III miejsce – Helena Kaim

Nagrody wręczyła pani Wiceprezydent Miasta Krakowa – Anna Korfel-Jasińska.

Gratulujemy!

Potrawy konkursowe mogli również spróbować mieszkańcy Krakowa i turyści. Poza tym oferowaliśmy obwarzanka krakowskiego w połączeniu z innymi tradycyjnymi
z Małopolski: bryndzą, bundzem, oscypkiem, humusem z fasoli ,,piękny Jaś” i kiełbasą piaszczańską. Oczywiście nie mogło zabraknąć ciasteczek „wyśmienitych” – produktu tradycyjnego Małopolski! Zainteresowanie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! Tradycyjne przysmaki przyciągały i smakowały!

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Marcin Blasiński, Jakub Dubiel, Kacper Figuła, Helena Kaim, Dmytro Stadnyk, Wojciech Wąsik, Wiktoria Wojcieszko pod opieką Kierownika Warsztatu Szkolnego pani profesor Grażyny Kumorek-Mastalerz i pani profesor Anna Kuć.