Festiwal Zawodów 2018 już za nami!

Festiwal Zawodów 2018 już za nami!

W dniach 22-24.03.2018 roku uczestniczyliśmy w kolejnych Targach Edukacyjnych Festiwalu Zawodów w hali Expo w Krakowie przy ul. Galicyjskiej 9. Nasza prezentacja – od tradycyjnych „wyśmienitych” do nowoczesnych mini zakąsek – bardzo podobała się Gimnazjalistom, ich Rodzicom i Nauczycielom. Uczniowie klasy I a, I b, I c, II d, II f i III de sporządzali pyszne i efektowne tartinki, różne koreczki, słone babeczki, galantynki z różnych mięs drobiowych, roladki z polędwiczki z miętą, tradycyjne ciasteczka „wyśmienite, babeczki z kremem i owocami, delikatny deser cytrynowy i banany flambirowane! Dyrektor Andrzej Ptasznik, kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz oraz nauczyciele opowiadali Gościom o szkole – nowej ofercie edukacyjnej i jej atutach tj. własna restauracja, nowoczesny sprzęt, dodatkowe kursy i płatne staże w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych, osiągnięcia uczniów…

W promowaniu zawodów oferowanych przez naszą szkołę wspierali nas Sponsorzy: Krasnystaw i Gawor Wędliny. Panowie ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników: Marcin Polus i Łukasz Grabowski przybliżali Gimnazjalistom zawód współczesnego kucharza, pokazywali jego zalety i atuty. Pan Mateusz Gola z Krakowskiej Szkoły Barmanów serwował aromatyczną kawę i lemoniadę. Wszystkim serdecznie dziękujemy!

Uczniowie klasy IV b przez 3 dni prowadzili widowiskowy pokaz pt. „Kuchnia XXI wieku – tradycyjna i molekularna”. Sporządzali deser owocowo-lodowy z wykorzystaniem lecytyny, agaru i azotu. Widzom przedstawiali wady i zalety tych produktów, opowiadali o zastosowaniu ich w gastronomii. Zwracali uwagę na właściwe i bezpieczne postępowanie z azotem, który mając -195,80C bardzo szybko zamraża zanurzony w nim surowiec. Zarówno pokaz, jak i deser, serwowany przez ucznia klasy III b, bardzo podobał się i smakował!

Prezentacja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w tym roku była na najwyższym poziomie, co przełożyło się również na zainteresowanie ze strony różnych mediów. TVP nakręciła m. in. z naszym udziałem krótki film do programu „Pytanie na śniadanie” (https://pytanienasniadanie.tvp.pl/36504620/festiwal-zawodow-czyli-inspiracja-dla-mlodych), a RMFMAXX przeprowadził z nami wywiad.

Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom za zaangażowanie, trud i zapał włożony w promowanie naszej szkoły!

Gimnazjalistów i ich Rodziców zapraszamy do odwiedzenia nas podczas nadchodzących Dni Otwartych Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie 21 kwietnia i 18 maja 2018 roku. Przygotowaliśmy dla Was wiele atrakcji!