Dni Otwarte ZSG nr 2 w ramach Krakowskiego Tygodnia Zawodowców.

W dniach 15-16 marca 2019 r. w ramach Krakowskiego Tygodnia Zawodowców odbyły się w naszej szkole spotkania z Gimnazjalistami i Ósmoklasistami. Program Dni Otwartych obejmował prezentację wszystkich kierunków kształcenia w Technikum Gastronomicznym i Szkole Branżowej I Stopnia.

Dla zainteresowanych kandydatów zaplanowano szereg ciekawych pokazów kulinarnych, konkursów, występów muzycznych, projekcji multimedialnych, gier i wystaw.

Szczególny podziw wśród gości wzbudził pokaz kulinarny Mistrza Kucharskiego, Pana Pawła Gąski
z Hotelu Novotel City West, absolwenta naszej szkoły.

I edycja konkursu „Literatura w kuchni, kuchnia w literaturze”, zgromadziła w pracowni nr 14 szesnastu uczestników z klas IIb, IIIa, IIIc i IIIf. Przygotowane potrawy prezentowały nie tylko wielkie umiejętności praktyczne, ale także wrażliwość i wyobraźnię uczestników. Jury miało okazję skosztować potrawy Mamy Muminka, obiad Włóczykija, kaczkę z „Mendla Gdańskiego”, polędwicę  z „Lalki”, ciasteczka imbirowe z „Przedwiośnia” i wiele innych. Wyróżniono wszystkich uczestników, I miejsce zajęły drużyny z klas IIIa i IIIc, II miejsce przyznano zespołom z klas IIb i parze mieszanej z klas IIIc i IIIa.  Okazało się , że nasi uczniowie umieją łączyć pasje zawodowe i zainteresowania literackie.

W auli szkolnej odbył się konkurs artystyczny ” Występ w języku obcym ” podczas, którego uczniowie
z różnych klas prezentowali bardzo wysoki poziom wykonania utworów w języku angielskim, niemieckim i francuskim.

Nauczyciele razem z uczniami przygotowali dla zainteresowanych kandydatów wystawy m.in. „Odo Bujwid – patron naszej szkoły”, „Pomagamy misjom”, „Historia Podgórza”.

Goście mogli spróbować swoich sił w grach historycznych, grach zespołowych na sali gimnastycznej podczas turnieju piłki siatkowej i tenisa stołowego oraz poszerzyć swoją wiedzę z zakresu racjonalnego żywienia i znanych matematyków.

W pracowniach technologicznych oraz sali obsługi konsumenta odbywały się kursy gastronomiczne i kelnerskie, w ramach realizowanego w naszej szkole programu unijnego.

Drodzy Gimnazjaliści i Ósmoklasiści,

Cieszymy się, że mogliśmy Was gościć w naszym Gastronomiku.
Trzymamy kciuki za wyniki egzaminów i do zobaczenia we wrześniu.