Staż zawodowy nauczycieli i uczniów w Pradze.

Staż zawodowy nauczycieli i uczniów w Pradze.

 

W dniach 20.11.2017 – 24.11.2017 r. w ramach teleprojektu ” ROK w GASTRONOMII” uczniowie klasy II d Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Kamil Szczurek i Jan Siwek,  odbyli  staż zawodowy w szkole gastronomicznej w  Pradze. W stażu uczestniczyli również  uczniowie ze szkoły partnerskiej w Koszycach.

Podczas pobytu w Pradze uczniowie wraz z nauczycielem prof. Lucyną Koperny mieli możliwość poznania  potraw kuchni czeskiej. Oprócz zajęć kulinarnych uczniowie zwiedzali Pragę m.in. Bramę Prochową, Staromiejski Rynek, ratusz, ruchomy zegar astronomiczny  Orloj, pomnik Jana Husa i piękne kamienice otaczające rynek, zamek na Hradczanach. Spacerowali  m.in. u podnóża Hradczan na Małej Stranie,  wzgórza Petrin z miniaturą wieży Eiffla oraz pięknym mostem Karola na Wełtawie.

Podczas praktyk uczniowie przygotowali uroczysty obiad prezentując potrawy, których technikę sporządzania poznali podczas pobytu. Był to m.in. rosół z makaronem z naleśników, gulasz z knedlikami, pieczone nadziewane kurczaki, surówka z jabłek i selera naciowego, jabłka w żupanie (jabłka pieczone w cieście francuskim).

Stażysci byli z wizytą w Hotelu Boscolo i Hotelu Olszanka, gdzie młodzież z praskiej szkoły odbywa praktyki.  Uczestniczyli w kursie barmańskim,  który odbywał się w  szkole,  ucząc się zarówno wykonywania wybranych drinków,  jak również ich dekoracji.

Staż był okazją do poznania kultury i tradycji państwa partnerskiego oraz nawiązania kontaktów koleżeńskich. W pięknym wnętrzu Teatru Narodowego uczniowie mieli przyjemność  oglądać operę Giuseppe Verdiego Bal Maskowy.

Podsumowaniem stażu była kolacja w restauracji Vinohradsky Parlament oraz wręczone uczniom certyfikaty ukończenia stażu.